Saturday, June 27, 2009

AGAMA : SABTU 27 JUN 2009


Tiga bentuk Sekolah Pondok Selatan Thai
SELATAN Thai sinonim dengan sistem pengajian sekolah pondok sejakberabad-abad lamanya. Sistem sekolah pondok ini juga telah melahirkanramai tokoh-tokoh ulama terkenal nusantara.

Tunai haji bagi yang mampu sahaja
SheikhMuhammad Abu Zahrah berkata: "Allah SWT menerangkan kebatilan apa yangmenjadi hujah kepada ahli kitab berkenaan dengan ayat terdahulu danmembangkang mereka dengan apa yang ditunjukkan kepada kebenarankalaulah mereka pencari hidayah dan hakikat yang sebenar yang tidakmenyeleweng sama sekali.

Buang tatu untuk elak fitnah
Soalan: SAYA berkawan dengan lelaki Iban dan akan memeluk Islam tetapiterdapat tatu pada bahagian lengan lelaki berkenaan. Untuk pengetahuanustaz tatu itu akan dibuang menggunakan asid.


Mendidik remaja pengurusan kewangan bijak
MELALUIruangan ini pada dua minggu lepas, kita telah berkesempatan menyelusuriisu pemberi pinjaman wang persendirian serta punca-punca yang membawakepada segelintir orang awam untuk tetap mengambil risiko denganmeminjam wang daripada golongan tersebut.

Konflik bawa Deanna kepada Islam
AGAMAtidak pernah menjadi satu isu yang besar dalam hidup Deanna Beattywalaupun dibesarkan dalam keluarga Kristian di Colorado, AmerikaSyarikat. Iaitu bapanya dibesarkan sebagai penganut Mormon, manakala siibu memegang aliran Protestan.


Lupus harta tidak patuh syariah di Baitulmal
Pengurusanharta ummah telah mendapat perhatian sejak zaman Rasulullah SAW lagi.Tanpa penggunaan istilah Baitulmal secara rasmi, ia telah wujud darisegi pengamalannya sebagai satu tempat khusus untuk menyimpan hartaatau khazanah umat Islam pada ketika itu.

Al-Khansa penyair tersohor
TUMADHARbinti Amru yang lebih terkenal dengan gelaran al-Khansa. Dia merupakanseorang penyair tersohor dalam kesusasteraan Arab.

Furuu’ Al Massa il buah tangan terbaru Abu Hassan
BENARLAH bagai dikata menerusi pepatah berbahasa Inggeris, Don't judge a book by it's cover.


Ilmu akidah bersumber karya ulama silam Melayu
Koleksi tulisan Allahyarham WAN MOHD. SAGHIR ABDULLAH


Nabi beruzlah daripada berhala di Kaabah
TAHUKAH anda apa yang dimaksudkan dengan dosa warisan (Original sins)yang dihukum kepada umat manusia, yang kemudiannya ditebus oleh NabiIsa a.s dalam ajaran Kristian?Kaum Musyrikin ingkari perjanjian damai Hudaibiah
PERJANJIANHudaibiah yang dimeterai antara Nabi Muhammad SAW dan orang QuraisyMakkah pada Zulkaedah tahun keenam Hijrah adalah perjanjian damaipertama dalam sejarah perkembangan Islam.

Ingat mati ukur persediaan bekalan hidup di akhirat
KEMATIANadalah hal yang pasti dan semua manusia akan melaluinya apabila tibamasa. Mungkin kita pernah mengiringi jenazah ahli keluarga, sanaksaudara atau rakan dan sudah tentu suasana hiba menyelubungi setiapinsan yang menghantar jenazah ke tanah perkuburan.

Muhasabah, empati diri elak perlakuan sakiti insan lain
MENJADIkebiasaan manusia untuk menilai diri sendiri dengan pandangan lebihbelas kasihan. Henry Wadsworth Longfellow bekata: "Kita menilai dirikita dengan apa yang kita rasa kita mampu lakukan, manakala orang lainmenilai kita dengan apa yang sudah kita lakukan."

Mendidik remaja pengurusan kewangan bijak

Mendidik remaja pengurusan kewangan bijak


ANAK-anak perlu diberi pendedahan dan pendidikan mengenai pengurusan kewangan yang berkesan. - Gambar hiasan


MELALUI ruangan ini pada dua minggu lepas, kita telah berkesempatan menyelusuri isu pemberi pinjaman wang persendirian serta punca-punca yang membawa kepada segelintir orang awam untuk tetap mengambil risiko dengan meminjam wang daripada golongan tersebut.

Selain itu, alternatif penyelesaian kepada kemelut ini turut dikupas melalui usaha organisasi iaitu pihak kerajaan dan institusi kewangan. Terdapat pelbagai produk kewangan di pasaran yang membolehkan kita mengurus kewangan secara bijak dan seterusnya mengurangkan kebergantungan kepada pemberi pinjaman wang persendirian.

Bicara pada kali ini pula memfokuskan kepada kaedah berkesan dalam menyampaikan serta mendidik remaja tentang pengurusan kewangan yang bijak. Diharapkan dengan penumpuan terhadap pendidikan kewangan pada peringkat remaja, ilmu yang diterima dapat diamalkan secara terus menerus sepanjang hayat.

Berbelanja atau Menyimpan?

Golongan remaja kebanyakannya mungkin masih belajar dan belum berkerja tetap, maka secara umumnya masih belum terdedah kepada pelbagai bentuk skim pinjaman atau pelaburan sedia ada.

Tetapi mereka tetap akan dapat memanfaatkan ilmu pengurusan kewangan untuk kehidupan masa kini ataupun dewasa kelak, khasnya dari sudut kelangsungan proses pendidikan mereka.

Dari semasa ke semasa remaja bakal memperoleh wang, sama ada daripada ibu bapa atau penjaga, melalui pekerjaan, bersempena hari perayaan, pemberian biasiswa pelajaran, atau apa jua sumber yang diharapkan halal dan berkat.

Justeru, dengan wang yang ada remaja mempunyai pilihan untuk membelanjakannya atau menyimpannya. Sebagai remaja, sememangnya terdapat kecenderungan untuk membelanjakan wang yang dimiliki demi memenuhi keperluan atau kemahuan diri. Apatah lagi dengan lambakan barangan jualan sama ada di premis membeli belah ataupun di alam maya.

Remaja yang bijak akan memikirkan masa depan pendidikan mereka, kerana dengan pendidikan mampu membawa keluar remaja daripada kancah kejahilan dan kemiskinan kepada tahap kehidupan yang lebih baik.

Maka remaja yang bijak akan berusaha menyimpan wang sedikit sebanyak yang termampu agar dapat menampung kos pendidikan peringkat tinggi mereka pada masa hadapan.

Tambahan pula, unjuran kos pengajian peringkat tinggi dijangka terus meningkat di samping persaingan yang lebih sengit dalam permohonan biasiswa.

Pengurusan Kewangan untuk Remaja

Bagi remaja, pengenalan kepada produk serta sistem kewangan yang ada di pasaran membolehkan mereka memahami manfaat yang ditawarkan serta faedah berbanding antara pelbagai sistem kewangan tersebut.

Sebagai contoh, perbezaan antara sistem kewangan Islam dan sistem kewangan konvensional boleh diperjelas dan ini seterusnya mampu menarik minat remaja untuk mengguna pakai produk kewangan Islam atas sifatnya yang menjurus kepada perjanjian yang lebih adil dan saksama.

Sekiranya remaja berminat mengetahui lebih lanjut berkenaan teknik pengurusan kewangan, terdapat banyak sumber serta pakar yang mampu mengupas topik berkenaan secara lebih mendalam seperti buku-buku atau majalah berkaitan, kakitangan Agensi Keunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK), Internet dan sebagainya.

Integrasi Sukatan Pelajaran

Pengenalan intisari ilmu pengurusan kewangan terhadap sukatan pelajaran di sekolah merupakan satu kaedah utama yang boleh diterapkan dalam mendidik para pelajar yakni golongan remaja berkenaan pengurusan kewangan yang bijak.

Usaha ini boleh dilaksanakan sama ada melalui pengenalan satu subjek khusus berkenaan pengurusan kewangan individu atau juga boleh diterapkan ke dalam mata pelajaran yang lain seperti kemahiran hidup ataupun matematik.

Pendedahan tentang kaedah pengurusan kewangan terhadap pelajar kolej atau universiti juga adalah amat berguna kerana ramai yang memperoleh biasiswa atau pinjaman pendidikan pada peringkat ini.

Selain itu, para siswazah juga bakal menamatkan pelajaran dan seterusnya bekerja. Apabila mereka mendapat gaji pertama, maka di kala itulah ilmu pengurusan kewangan menjadi semakin penting untuk diamalkan kerana lebih banyak faktor pembolehubah yang perlu diambil kira.

Promosi Melalui Media

Penggunaan media massa juga amat berkesan dalam menyampaikan mesej pengurusan kewangan bijak kepada orang awam. Ia boleh dilaksanakan melalui penggunaan iklan, penyiaran rancangan forum atau temu bual, atau liputan berita.

Liputan media secara meluas buat Minggu Saham Amanah contohnya merupakan satu perkembangan baik dalam mempromosikan Saham Amanah sebagai salah satu instrumen pelaburan kepada segenap masyarakat.

Secara tidak langsung, ibu bapa yang mendapat kesedaran akan turut menyampaikan maklumat yang diterima kepada anak-anak agar bersama-sama berusaha untuk mengamalkan pengurusan kewangan yang bijak.

Peranan Ibu Bapa

Ibu bapa sebagai insan yang paling dekat dengan remaja mampu membimbing remaja mempraktikkan pengurusan kewangan secara bijak. Anak-anak tidak seharusnya dilimpahkan dengan kebebasan kewangan tanpa pengawasan ibu bapa terhadap mereka.

Ini kerana anak-anak mungkin cenderung untuk membelanjakan wang yang dimiliki untuk membeli barangan kemahuan diri sekiranya tidak dipupuk dengan kesedaran serta tabiat untuk berjimat dan menyimpan.

Justeru adalah menjadi tanggungjawab ibu bapa untuk membantu anak-anak menguruskan wang mereka seperti membuka akaun simpanan untuk mereka, serta mengawasi apa yang dibeli oleh anak-anak.

Ibu bapa juga perlu berusaha menyimpan sebahagian kewangan mereka untuk tabungan anak-anak khasnya bagi tujuan melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi ataupun tujuan kecemasan.

Kesimpulan

Setiap individu mempunyai keperluan serta keutamaan masing-masing dalam mengurus kewangan mereka, sama ada muda atau tua, baru bekerja ataupun sudah bersara, golongan fakir mahupun bagi yang mencapai kebebasan kewangan.

Apa yang penting, pengurusan kewangan bijak merupakan amalan yang perlu ada pada setiap daripada kita.

Ini kerana wang itu adalah harta yang dimiliki dan harta itu adalah amanah yang Allah kurniakan kepada kita untuk kita urus dan tadbir dengan sebaik-baiknya.

Dengan wang yang kita miliki itu terkait pelbagai tuntutan ibadah dan tanggungjawab yang perlu kita tunaikan seperti nafkah, zakat, sedekah, pelunasan hutang dan sebagainya.

Tiga bentuk Sekolah Pondok Selatan Thai

Tiga bentuk Sekolah Pondok Selatan Thai

Oleh MOHD. KAMIL YUSUFF

Mohd. Sabri Abdul Rahman mengajar muridnya di Sekolah Menengah Agama Sasanuptam Muang, Pattani, Selatan Thailand.

SELATAN Thai sinonim dengan sistem pengajian sekolah pondok sejak berabad-abad lamanya. Sistem sekolah pondok ini juga telah melahirkan ramai tokoh-tokoh ulama terkenal nusantara.

Sekolah pondok adalah sistem pendidikan tradisional yang juga banyak diamalkan di Malaysia dan Indonesia yang memberi fokus kepada pengajian Islam. Di Indonesia sekolah pondok juga di kenali sebagai Pesantren.

Di Selatan Thai, sistem pondok yang diamalkan tidak ada had usia bagi mereka yang ingin belajar tanpa mengira latar belakang mereka. Sesiapa sahaja boleh datang pada bila-bila masa untuk menuntut ilmu, meliputi semua ilmu akhirat.

Di sekolah pondok juga menekankan asas-asas ibadah (fardu ain) seperti sembahyang, bersuci, anak soleh, suami isteri dan juga bab syurga neraka.

Sebelum 2004, sesiapa sahaja boleh mendirikan sekolah pondok di Thailand. Tetapi apabila berlaku krisis di selatan negara itu, pihak berkuasa mula mewajibkan pengusaha sekolah pondok mengambil permit untuk mendirikan sekolah berkenaan.

Ini bertujuan memantau perkembangan sekolah pondok, selain mengawalnya daripada disalahgunakan oleh pihak-pihak berkepentingan.

Sehingga Mei 2004, terdapat 214 buah pondok berdaftar dengan Kementerian Pelajaran Thailand.

Sistem pengajian pondok menjadi pilihan utama bagi penduduk-penduduk di lima wilayah yang dihuni oleh majoriti orang Islam di Selatan Thai untuk menghantar anak mereka mendapat pelajaran.

Penduduk-penduduk di wilayah berkenaan iaitu Pattani, Yala, Narathiwat, Satun dan Songkhla lebih berminat mendaftar anak-anak mereka di sekolah agama seperti pondok dan madrasah berbanding sekolah bantuan penuh kerajaan.

Pada masa ini, lebih 70 peratus pelajar Islam di Selatan Thai menuntut di 6,000 sekolah agama, manakala kira-kira 30 peratus lagi belajar di sekolah kerajaan.

Kesan daripada itu, bilangan anak orang Melayu Islam yang berjaya melanjutkan pelajaran ke universiti sama ada dalam negara atau luar negara amat rendah berbanding dengan orang Thai Buddha dan lain-lain kaum.

Mengapa keadaan ini berlaku dan masih berlanjutan sehingga kini? Ini sebenarnya berpunca daripada tanggapan lama bahawa belajar di sekolah kerajaan akan menyebabkan anak-anak 'dithaikan' atau mereka akan menjadi kafir.

Lagipun anak-anak orang Islam dinafikan mendapat pendidikan Islam di sekolah. Ibu bapa bimbang jika anak-anak dihantar ke sekolah kerajaan, mereka mungkin lupa asal-usul mereka sebagai orang Islam.

Inilah kebimbangan-kebimbangan yang menghantui masyarakat Islam Selatan Thai sejak sekian lama. Namun tiada langkah yang diambil oleh pemerintah sekurang-kurangnya untuk meyakinkan masyarakat Islam menghantar anak mereka ke sekolah kerajaan.

Seorang tokoh agama di Pattani, Drs. Ahmadkamae Waemusor ketika ditemui di Pattani, baru-baru ini memberitahu, terdapat tiga bentuk pengajian pondok di Selatan Thai yang diamalkan sehingga hari ini:

1. Sekolah Tradisional

Lebih dikenali dengan sistem pengajian pondok lama, cara pembelajaran ini tidak mempunyai sistem tertentu. Para pelajar cuma menadah kitab sahaja.

Tidak ada peperiksaan dan tidak berpusat. Melalui sistem ini, para pelajar hanya mendengar apa sahaja yang diajar oleh tok guru.

Sistem pengajian ini menguasai lebih 90 peratus pengajian agama di Selatan Thai. Para pelajarnya tidak dihadkan umur belajar. Mereka boleh belajar sampai bila-bila. Mereka akan tinggal di asrama yang berbentuk pondok kecil di kawasan pusat pengajian tersebut.

Pelajaran yang diajar lebih fokus kepada pengajian kitab-kitab lama dan amalan asas dalam Islam seperti fardu ain, fardu kifayah, nikah kahwin dan lain-lain lagi sebagai memenuhi keperluan kehidupan umat Islam.

Biasanya, di pondok tradisional ini, para pelajarnya terdiri daripada pelajar lelaki. Terdapat juga pondok-pondok yang menerima pelajar perempuan dan wanita warga emas sebagai pelajar.

Dengan dikenakan sedikit bayaran semasa mendaftar, mereka kemudiannya akan belajar secara percuma selagi mereka mahu.

Bagaimanapun, makan minum dan perbelanjaan adalah atas urusan sendiri.

Bagi wanita warga emas yang kebanyakannya ibu tunggal, pondok tradisional ini merupakan tempat mereka menuntut ilmu akhirat sementara menghabiskan sisa-sisa usia.

Di beberapa pondok tradisional, para pelajar juga diajar dengan mata pelajaran kemahiran hidup, pertukangan tangan dan sebagainya sebagai persediaan untuk mereka memulakan kehidupan apabila berhenti belajar.

Biasanya sekolah pondok ini mempunyai asrama bagi menempatkan para pelajarnya. Asrama ini adalah dalam bentuk pondok-pondok kecil yang boleh memuatkan dua hingga lima orang dan dibina secara tersusun.

Kebanyakan pondok ini dibina seragam menggunakan dinding kayu atau buluh, berlantaikan buluh, kayu atau batang nibung, sementara atapnya daripada daun rumbia atau zink.

Tidak ada bekalan elektrik di pondok-pondok ini. Para pelajarnya menggunakan pelita minyak tanah pada waktu malam. Ruang di dalamnya hanya cukup menempatkan dua hingga empat pelajar dan tidak ada kerusi meja atau almari.

Sebuah surau atau masjid dibina yang bukan sahaja menjadi tempat beribadat tetapi juga kelas pengajian dan pusat aktiviti harian bagi penghuni-penghuni sekolah pondok.

Bekalan elektrik di surau dan bangunan pentadbiran yang juga menempatkan dewan diperoleh melalui janakuasa kecil.

2. Madrasah

Mengajar pelajaran agama sahaja dan tidak ada pelajaran akademik lain. Para pelajarnya terdiri dari pelajar kelas satu sehingga kelas 10 berdasarkan senioriti. Biasanya pelajar di madrasah berumur antara 13 dan 21 tahun.

Kerajaan Thai mensyaratkan semua kanak-kanak mendapat pendidikan wajib di sekolah kerajaan dari usia 7 tahun sehingga 13 tahun (kini dilanjutkan kepada 15 tahun).

3. Sekolah Agama Swasta atau Sekolah Agama Rakyat

Melalui sistem pengajian ini, pembelajarannya merangkumi dua bidang iaitu agama dan akademik. Pelajaran agama diajar pada sebelah pagi, manakala pelajaran akademik di sebelah petang.

Pelajaran agama ialah untuk murid tahun Satu hingga 10. Pelajaran akademik pula untuk tingkatan 1 hingga enam.

Tenaga pengajarnya kebanyakannya terdiri daripada guru-guru lepasan pusat pengajian agama atau universiti luar negara seperti Jordan, Syria, Mesir, Indonesia dan Malaysia. Sekolah ini biasanya mendapat bantuan penuh kerajaan.

Menurut Drs. Ahmadkamae lagi, sekolah agama rakyat yang belum dijadikan yayasan akan mendapat 60 peratus bantuan kerajaan.

Wang bantuan daripada kerajaan dan yuran 6,000 baht (RM60) sebulan daripada para pelajar ini digunakan untuk membayar gaji guru-guru dan menampung kos operasi sekolah berkenaan.

Para pelajar sekolah ini mempunyai peluang belajar yang luas setelah menamatkan pengajian. Mereka boleh menyambung pelajaran ke universiti luar negara seperti al-Azhar di Mesir, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Universiti Utara Malaysia (UUM), Universiti Malaya (UM) atau Kolej Insaniah di Kedah.

Para pelajar yang berjaya menamatkan pelajaran di universiti-universiti luar negara ini akan pulang menjadi guru di sekolah-sekolah berkenaan.

Drs. Ahmadkamae memberitahu, fokus utama pelajaran akademik di sekolah agama swasta ini ialah bagi membolehkan para pelajarnya menguasai bahasa Thai, bahasa Melayu, bahasa Inggeris dan bahasa Arab dengan baik.

Berdasarkan sistem pengajian agama yang ditawarkan, masyarakat Islam di Selatan Thai mempunyai tiga pilihan, selain sekolah kerajaan untuk menyekolahkan anak-anak mereka.

Tunai haji bagi yang mampu sahaja

Tunai haji bagi yang mampu sahaja

Oleh DR. ZULKIFLI MOHAMAD ALBAKRI


Sheikh Muhammad Abu Zahrah berkata: "Allah SWT menerangkan kebatilan apa yang menjadi hujah kepada ahli kitab berkenaan dengan ayat terdahulu dan membangkang mereka dengan apa yang ditunjukkan kepada kebenaran kalaulah mereka pencari hidayah dan hakikat yang sebenar yang tidak menyeleweng sama sekali.

"Ayat-ayat yang dibahaskan ini mengarahkan mereka serta menunjuk perkara yang menjadi titik pertemuan bersama dengan bangsa Arab iaitu hubungan dengan Nabi Ibrahim a.s yang mereka bangga dengan menisbahkan kepadanya".

Ayat ke-96

Firman Allah SWT yang bermaksud: Sesungguhnya rumah ibadat yang mula-mula dibina untuk manusia (beribadat kepada Tuhannya) ialah Baitullah yang di Mekah yang berkat dan (dijadikan) petunjuk hidayah bagi umat manusia.

Iktibar dan fiqh ayat:

i. Al-Mawardi berkata: Maksud Bakkah ada tiga pendapat:

*Masjid al-Haram, inilah pendapat Ibn Shihab dan Damrah bin Rabi'ah.

*Mekah itu sendiri, inilah pendapat Abu Ubaidah.

*Tempat terletaknya Baitullah. Inilah riwayat daripada Malik.

Berkenaan dengan nama Bakkah itu sendiri ada dua pendapat:

*Diambil daripada kesibukan kerana sibuk orang ramai ketika tawaf.

*Dinamakan Bakkah kerana tempat tersebut telah menundukkan leher-leher orang yang takbur apabila mereka melakukan dengan kezaliman pasti dibalas dengan segera.

ii. Al-Maraghi berkata, perkataan barakah mempunyai dua pengertian. Pertama, tumbuh dan bertambah. Kedua, kekal dan berterusan sebagaimana kalimah tabarakallah, Allah yang Maha Kekal.

Barakah dengan erti pertama bermaksud kota Mekah yang dilimpahi pelbagai kebaikan bumi dan terdapat aneka jenis buah-buahan padahal ia hanya sebuah lembah yang tidak subur untuk bercucuk tanam.

Perkataan barakah dengan maksud yang kedua adalah kota Mekah yang menjadikan manusia sentiasa rindu kepadanya sehinggakan orang mahu menziarahinya berkali-kali dengan apa cara sekalipun.

iii. Al-Sonhadji berkata, rumah yang kita jadikan kiblat waktu sembahyang itu ialah rumah yang mula-mula dijadikan oleh Allah tempat manusia beribadat iaitu kaabah namanya.

Ia dijadikan kiblat oleh orang Islam waktu sembahyang, dijadikan tempat ziarah waktu haji dan tawaf (mengelilingi kaabah) dan akan berlipat ganda pahala orang yang beribadat di sana.

iv. Mohamad Quraish Shihab berkata, ayat di atas menerangkan bahawa rumah peribadatan pertama untuk manusia adalah kaabah.

Ini memberi isyarat telah ada manusia menjejakkan kaki ke bumi. Manusia memiliki rasa cemas dan harapan. Naluri ini menghiasi manusia sejak kehadirannya di pentas bumi ini, maka sejak itu dia berdoa dan berhubungan dengan Tuhan.

Pakar Psikologi Agama, William James mengatakan, anda tidak menemukan satu tempat di mana manusia dalam masyarakat itu mengadakan hubungan dengan Tuhan yang Maha Kuasa.

Ayat ke-97.

Firman Allah SWT yang bermaksud: Di situ ada tanda-tanda keterangan yang nyata (yang menunjukkan kemuliaan-Nya, di antaranya ialah) makam Nabi Ibrahim a.s. Dan sesiapa yang masuk ke dalamnya aman tenteramlah dia. Dan Allah mewajibkan manusia mengerjakan ibadat haji dengan mengunjungi Baitullah iaitu sesiapa yang mampu sampai kepada-Nya. Dan sesiapa yang kufur (ingkarkan kewajipan ibadat haji itu), maka sesungguhnya Allah Maha kaya (tidak berhajatkan sesuatu pun) dari sekelian makhluk.

Sebab Nuzul.

Diriwayatkan daripada Umar r.a bahawa beliau berkata: "Aku amat berkeinginan sekali untuk mengirim beberapa utusan ke negeri-negeri ini bagi memerhatikan setiap orang yang mempunyai kemampuan tetapi tidak mahu mengerjakan haji agar mereka ini dipukul sebagai ganti cukai kepala kerana mereka ini bukan orang Islam, bukan orang Islam".

Golongan Yahudi kerana ia apabila turunnya firman Allah SWT yang bermaksud: Siapa yang mencari selain Islam sebagai agama, nescaya tidak diterima daripadanya." Kemudian mereka berkata: "Kami orang Islam, lantas diperintahkan haji tetapi mereka tidak melakukannya". Kemudian Allah SWT turunkan ayat ini.

Iktibar dan fiqh ayat:

i. Perkataan istito'ah atau berkemampuan dalam ayat ini ada tiga pendapat:

*Harta benda, iaitu bekalan dan kenderaan. Inilah pendapat Imam al-Syafie.

*Iaitu dengan tubuh badan. Inilah pendapat Imam Malik.

*Dengan harta dan juga tubuh badan. Inilah pendapat Imam Abu Hanifah.

Berkenaan dengan siapa yang kufur pula, juga terdapat tiga pandangan:

*Siapa yang mengkufurkan dengan fardu haji dan berpendapat tidak wajib. Inilah pandangan Ibn Abbas.

*Siapa yang tidak berpendapat haji satu kebaikan dan meninggalkannya sebagai satu dosa. Inilah pandangan Zaid bin Aslam.

l Golongan Yahudi.

ii. Al-Maraghi berkata, haji diwajibkan kepada setiap orang Muslim yang berkemampuan. Perintah haji merupakan penghormatan besar kepada Baitullah bermula dari zaman Nabi Ibrahim a.s sehingga ke zaman Nabi Muhammad SAW.

Orang ramai sering menunaikan ibadah haji di Baitullah bagi mengikut jejak Nabi Ibrahim.

Hal ini menjadi mercu tanda yang begitu popular mengenai perhubungan antara Nabi Ibrahim dan Baitullah. Maksud kesanggupan kepada sesuatu ialah kemampuan mencapainya.

iii. Al-Sonhadji berkata, kewajipan haji itu diisyaratkan 'kuasa', dan ini adalah mengikut kedudukan seseorang dan mengikut zamannya.

Ini kerana kehormatan terhadap Baitullah, sebab manusia mengerjakan haji itu semenjak zaman Nabi Ibrahim a.s hingga zaman Nabi SAW dengan tidak ada putus-putusnya sebagai mengikuti jejak langkah syariat Nabi Ibrahim a.s.

iv. Mohamad Quraish Shihab berkata, makam Ibrahim a.s adalah tempat beliau berdiri membangun kaabah. Makam yang dimaksudkan adalah seluruh arah di mana kaabah itu mengarah.

Oleh kerana itu ramai yang menganggap makam Ibrahim adalah seluruh Masjid al-Haram.

Ada juga yang memahami istilah itu sebagai satu tempat yang ditandai dengan sebuah batu bekas telapak kedua kaki Ibrahim a.s ketika beliau solat di situ.

Kebesaran rumah Allah wajib dimuliakan dan kefarduan haji jelas membuktikan betapa perlunya umat Islam berusaha bersungguh-sungguh bagi melayakkannya menunaikan perintah Allah serta menjunjung-Nya seperti ibadat haji. Amin.

Buang tatu untuk elak fitnah

Buang tatu untuk elak fitnah

Soalan:
SAYA berkawan dengan lelaki Iban dan akan memeluk Islam tetapi terdapat tatu pada bahagian lengan lelaki berkenaan. Untuk pengetahuan ustaz tatu itu akan dibuang menggunakan asid.

Jadi perlukah saya merujuk pada doktor atau ustaz adakah tatu yang dibuang menggunakan asid itu sah dan diterima dalam Islam?

Jawapan:

Hukum bertatu adalah haram ke atas lelaki dan wanita. Walaupun baginda merujuk kepada golongan wanita, ini tidak bermaksud harus bagi kaum lelaki. Namun hari ini kita dapat melihat bahawa bertatu ini menjadi satu trend di kalangan remaja dan segelintir orang dewasa.

Ada yang bertatu dengan alasan tidak mahu ketinggalan dengan trend semasa. Sedangkan bertatu bukan dari budaya orang Islam malahan budaya jahiliah. Sebab itulah Rasulullah saw mengharamkan amalan jahiliah ini.

Nas yang dijadikan sandaran bagi pengharaman tatu pertamanya daripada hadis Rasulullah SAW daripada Abdullah bin Umar: Allah melaknat perempuan-perempuan yang membuat tatu dan yang meminta dibuat tatu pada badannya, perempuan-perempuan yang minta dicukur alis (bulu keningnya) dan perempuan-perempuan yang menjarangkan giginya untuk kelihatan cantik iaitu perempuan-perempuan yang merubah ciptaan Allah. (riwayat al-Bukhari)

Di dalam al-Quran, Allah SWT menyuruh kita bersegera kepada seruan Allah dan Rasul-Nya SAW.

Maksud firman Allah: Sesungguhnya perkataan yang diucapkan oleh orang-orang yang beriman ketika mereka diajak ke pada Kitab Allah dan Sunnah Rasul-Nya, supaya menjadi hakim memutuskan sesuatu di antara mereka, hanyalah mereka berkata: “Kami dengar dan kami taat”: dan mereka itulah orang-orang yang beroleh kejayaan. (al-Nur: 51).

Ada pula di kalangan orang Islam apabila ditanya kenapa bertatu diberi alasan tidak tahu bahawa tatu itu haram.

Beginilah sikap manusia yang sering mencipta alasan untuk menghalalkan cara. Tetapi dalam persoalan kawan saudari yang berbangsa iban itu bertatu sebelum Islam.

Mungkin bertatu adalah budaya masyarakat iban. Namun demikian selepas dia menganut Islam bukan itu yang pertama kena buat.

Persoalan yang pertama perlu diberi penekanan adalah persoalan akidah, membina keyakinan dan kepercayaan yang mutlak terhadap ketuhanan Allah dan menafikan selainnya dari dianggap menjadi tuhan.

Sekiranya penekanan terhadap keimanan dan pengEsaan terhadap Allah lebih utama. Walaupun demikian perlu juga difikirkan bagaimana dapat membantu beliau yang baru Islam untuk memahami Islam yang syumul ini. Termasuklah juga persoalan-persoalan fikah dan akhlak.

Merujuk kepada tatu yang terdapat di lengan kaki lelaki tersebut perlu dilihat kepada bentuk ukirannya.

Sekiranya ukiran tersebut bentuk objek makhluk atau bentuk berhala maka hendaklah dibuang. Namun sekiranya tatu itu sekadar ukiran corak yang tidak membentuk makhluk terpulang kepada lelaki tersebut sama ada ingin buang atau tidak.

Ini kerana Allah mengampun segala dosa dan kesalahan yang dilakukan oleh seseorang sebelum Islamnya, yang demikian dapat dilihat dalam hadis Rasulullah yang bermaksud: ...Sesungguhnya Islam menghapuskan kesalahan dan dosa seseorang itu sebelum Islam….(riwayat Muslim, no:121, jld:1, hlm:112)

Hadis ini memberi petunjuk sesungguhnya kesalahan yang dilakukan oleh seseorang itu sebelum menerima hidayah adalah dihapuskan serta merta dengan terlafaznya syahadah (pengakuan masuk Islam).

Namun demikian pandangan peribadi saya eloklah dibuang tatu yang ada di lengan kaki bagi mengelak fitnah dan buruk sangka. Tidak semua mengetahui yang saudara itu baru masuk Islam.

Pada masa yang sama sekiranya proses membuang tatu boleh memudaratkan nyawa atau boleh mengundang masalah lain pada kesihatan, tidak perlu dibuang biarpun tatu itu berbentuk makhluk.

Namun, jangan pula didedahkan atau ditayangkan tatu itu kepada orang lain. Di dalam kepesatan teknologi perubatan ada di sana pencapaian teknologi perubatan yang tidak perlu menggunakan asid. Malahan tatu boleh dihilangkan dengan menggunakan sinar infra merah seperti yang dinyatakan melalui petikan berikut: “Pada tahun 1991, Dr. Tolbert Wilkinson dari San Antonio, Texas telah mengemas kini sejenis prosedur yang menggunakan sinar infra merah yang tidak memberi kesan parut yang ketara serta kurang mahal…”.

Proses membuang tatu adalah rumit dan memakan masa. Prosedur tradisional seperti dermabrasion atau pembedahan akan meninggalkan kesan parut. Justeru itu prosedur tersebut sudah jarang digunakan hari ini.

Penyingkiran tatu menggunakan laser pula adalah pendekatan paling umum. Tetapi ia memerlukan kepakaran profesional dan adalah agak mahal khasnya bagi penduduk di negara Dunia Ketiga. Untuk membuang tatu mesti mendapatkan bantuan nasihat daripada doktor dan jangan bertindak menjadi doktor kerana dikhuatiri akan timbul masalah yang lain pada kulit, ini sebab tisu kulit sangat sensitif.

Konflik bawa Deanna kepada Islam

Konflik bawa Deanna kepada Islam

Susunan SITI AINIZA KAMSARI


AGAMA tidak pernah menjadi satu isu yang besar dalam hidup Deanna Beatty walaupun dibesarkan dalam keluarga Kristian di Colorado, Amerika Syarikat. Iaitu bapanya dibesarkan sebagai penganut Mormon, manakala si ibu memegang aliran Protestan.

Setiap hari Ahad, ibu bapa Deanna akan menghantar dan meninggalkan anak-anak mereka di gereja bagi mengikuti Pengajian Hari Ahad (Sunday School).

"Kami dikehendaki mengikuti kelas agama tetapi mereka sekadar menghantar kemudian pulang semula ke rumah," kata Deanna.

Namun apabila semakin dewasa, perasaan ingin tahu beliau mengenai ketuhanan semakin menebal di hatinya. Persoalan-persoalan seperti benarkah tuhan itu wujud, kalau wujud apa yang Tuhan itu mahukan dari kita sebagai manusia dan pelbagai persoalan lain begitu menghujani kotak pemikirannya.

Merasakan semua jawapan ini ada dalam ajaran Kristian, maka Deanna mula mempelajari kitab Injil dan buku-buku mengenai agama itu dengan lebih mendalam.

"Oleh kerana merasakan saya sudah agak matang dan tahu menilai sesuatu itu maka dengan sendirinya saya mula meragui mengenai Kristian.

"Ini apabila saya menemui pelbagai pelbagai percanggahan terutamanya mengenai Nabi Isa a.s. Adakala Nabi Isa dirujuk sebagai anak Tuhan tetapi ada kala disebut juga sebagai manusia biasa dalam kitab Injil itu," katanya.

Walaupun begitu Deanna masih percaya bahawa Injil tetap benar, tidak ada yang salah mengenai kitab itu.

"Yang tidak kena adalah saya, yang bermasalah adalah saya bukan Kitab itu. Saya yang tidak cukup ilmu untuk memahami apa yang saya baca.

"Sebagai penganutnya, agama itu mengajarkan bahawa Kristian itu sebenarnya agak mistik dan yang lebih penting sesuatu agama itu tidak semestinya mesti masuk akal, logik atau mesti ada penjelasan di sebalik sesuatu itu," katanya.

Deanna sedar tuhan boleh melakukan apa sahaja yang Dia suka kerana Dia tuhan. Maka jika ada perkara yang sukar untuk dipercayai dan diterima akal hanya kerana manusia yang lemah, yang tidak mampu untuk memahami apa kebenaran yang cuba dibawa oleh tuhan.

Oleh itu sebagai pengikut-Nya, kita hanya perlu menerima sahaja tanpa banyak soal.

"Tetapi saya tertarik kepada dua tiga ajaran yang saya temui antaranya umat Kristian sebenarnya dilarang makan daging babi kerana larangan tersebut ada disebut dalam Kristian dan dalam Kitab itu juga tidak menyebut mengenai sebarang sambutan Krismas," katanya.

Apabila Deanna melanjutkan pelajaran ke Universiti Colorado, beliau berkenalan dengan seorang wanita yang sering mengunjungi gereja.

"Buat pertama kali bersama dengannya saya mengunjungi sebuah gereja di situ tetapi dari kunjungan pertama itu sudah membuatkan saya kecewa," katanya.

Sebabnya, pihak gereja telah membahagi para pengunjung kepada kumpulan yang taat dan kumpulan yang dianggap ingkar dengan pihak paderi.

Saat kemudian, Deanna kemudiannya berkenalan dengan seorang lelaki Islam, iaitu orang Islam pertama yang pernah beliau temui selama ini. Ditambah Deanna sendiri tertarik untuk mengenali mereka yang mempunyai latar belakang budaya yang berbeza menyebabkan mereka menjadi rakan baik.

Namun dari perkenalan itu, tentu sahaja membuatkan Deanna mula tertarik mengenali Islam.

"Kenapa umat Islam bersembahyang dengan cara tertentu? Tuhan apa yang disembah dan apa yang mereka pinta kepada tuhan mereka itu, kenapa umat Islam percaya dengan agama mereka sendiri dan pelbagai lagi persoalan yang menerjah masuk.

"Sedangkan dalam Kristian, agama itu tidak mempunyai rukun ibadat yang tertentu. Sebagai penganut agama itu, kita hanya perlu meminta apa sahaja dari Tuhan dan lakukannya atas nama nabi Isa sebagai Anak Tuhan," katanya.

Di samping semua penganut agama itu diminta untuk berterima kasih kepada Nabi Isa yang merelakan dirinya mati disalib semata-mata untuk menebus kesalahan umat manusia yang mewarisi dosa dari Nabi Adam dan Siti Hajar.

"Namun, apa yang saya mahukan hubungan saya dengan tuhan tidak sekadar untuk meminta-minta. Semua ini menyebabkan saya mula membaca terjemahan al-Quran terbitan Pickthall," katanya.

Apabila Deanna membaca kitab itu, beliau terus memberikan reaksi yang berbeza.

Beliau amat terkejut tetapi kagum apabila terdapat banyak persamaan catatan sejarah mengenai Kristian dan Yahudi disebut dalam al-Quran itu.

"Saya tidak pernah menyedari terdapat hubungan yang cukup rapat antara agama Yahudi, Kristian dan Islam. Selama ini, saya fikirkan agama tersebut agama dari timur sebagaimana agama Hindu dan Buddha.

"Tetapi yang paling ketara saya temui tiap kali saya membaca ayat-ayat mengenai Nabi Isa dari al-Quran secara jelas bahawa baginda bukannya seorang tuhan dari tiga tuhan atau Anak Tuhan," katanya.

Lalu Deanna terus menemui Ketua Pengajian Injil di kampusnya dan ahli kumpulan pengajian supaya memberitahunya ayat mana dalam kitab Injil yang mengatakan bahawa Nabi Isa itu adalah tuhan yang datang untuk menebus dosa umat manusia.

"Mereka kemudiannya meminta saya supaya percaya bulat-bulat bahawa Nabi Isa itu sebenarnya tuhan dan tidak perlu bertanyakan lagi soalan seperti itu, tentu sahaja jawapan seperti itu sangat mengecewakan saya," katanya.

Ini membuatkan Deanna terfikir, kalau benar tuhan itu membawakan agama, agama yang dibawa itu mestilah agama yang logik, yang boleh kita fahami.

Beliau tetap bertanyakan Ketua Pengajian Injilnya itu, iaitu seorang yang pernah melakukan melakukan misi-misi memurtadkan umat Islam di Algeria.

"Saya juga bertanyakan apa nasib umat Islam yang tidak menganut Kristian terutama di kemudian hari.

"Ketua itu berkata umat Islam pastinya merupakan penghuni yang akan diseksa di neraka kecuali jika mereka menerima Nabi Isa (sebagai Tuhan) namun lazimnya sukar untuk mereka berbuat demikian kerana mereka mempunyai kepercayaan yang cukup tebal atas nama akidah dan iman yang kukuh terhadap Allah," katanya.

Sukar bagi Deanna menerima jawapan ketuanya itu. Ini kerana baginya beliau melihat sendiri bagaimana umat Islam itu begitu taat terhadap ajaran serta tunduk dan patuh terhadap Allah, tuhan mereka berbanding umat Kristian.

"Ini membuatkan saya tidak memahami bagaimana mereka yang mematuhi ajaran agama seperti itu hendak dibalas dengan api neraka," katanya.

Deanna juga bertanyakan mengapa al-Quran itu mempunyai banyak persamaan dengan kitab Injil tetapi kitab umat Islam itu ditolak bulat-bulat oleh Kristian.

Menurutnya ketuanya itu, kitab al-Quran itu dibawa oleh syaitan yang bertujuan menyesatkan manusia jadi wajar kitab itu haram di sisi umat Kristian.

"Saya hampir-hampir menangis mendengarkan jawapan itu namun saya terus bertanyakan sama ada dia (ketuanya) itu pernah membaca al-Quran kerana saya hendak bertanya mengenai surah-surah tertentu dari kitab itu," katanya.

Namun Deanna beroleh kejutan daripada jawapan yang diberikan. Ini apabila ketuanya itu memberitahu, beliau hanya selak sahaja kitab al-Quran itu kerana membaca kitab itu membuatkannya sakit perut.

"Tentulah saya terkejut sedangkan dalam tempoh beberapa bulan saya mampu membaca al-Quran itu hingga khatam dan mempelajari mengenai Islam melebihi Ketua Agama saya.

"Saya sedar ketua saya itu tidak membuat satu penilaian yang adil mengenai al-Quran sedangkan dia langsung tidak pernah cuba mengkaji dan membaca kitab itu," jelasnya.

Hal itu menjadi titik tolak kepada Deanna kerana beliau tidak lagi boleh percaya kepada sesiapa dalam pencarian kecuali melakukannya sendiri. Perlahan-lahan beliau mula mengikis kepercayaan bahawa Nabi Isa itu adalah Tuhan. Perkara ini sebenarnya bukan mudah dilakukan kerana beliau selalu memikirkan kalau silap langkah maka dengan mudah akan dihumban ke dalam api neraka.

"Tetapi kepercayaan saya semakin menebal terhadap Nabi Muhammad bahawa baginda merupakan nabi terakhir dan al-Quran itu sudah semestinya merupakan kata-kata atau kalam dari Allah sendiri," katanya.

Beberapa bulan selepas menemui pemimpin pengajian Kitab Injil itu, Deanna akhirnya memeluk Islam pada 14 Februari 1996.

Tindakan Deanna itu menyebabkan beliau teruk dimarahi oleh ibu bapa dan kaum keluarganya. Namun, beliau tidak mahu menjadikan pengislamannya itu sebagai penghalang hubungan antara seorang anak dengan ibu bapa yang melahir dan membesarkannya.

"Ibu saya sering menangis, malah tangisannya semakin kuat apabila melihat saya mengenakan hijab manakala bapa saya langsung tidak lagi mahu bercakap dengan saya tetapi saya sedar mungkin kerana mereka tidak memahami.

"Saya hanya mampu bersabar kerana suasana emosi begitu kuat berbanding untuk mereka menerima perkara yang logik mengenai agama dan Islam itu sendiri," katanya

Lupus harta tidak patuh syariah di Baitulmal

Lupus harta tidak patuh syariah di Baitulmal

Oleh MURID FAZLI MUSA

hasil pendapatan syubhah seperti pelaburan Internet yang tidak diluluskan syarak boleh dilupuskan melalui Baitulmal. - Gambar hiasan

Pengurusan harta ummah telah mendapat perhatian sejak zaman Rasulullah SAW lagi. Tanpa penggunaan istilah Baitulmal secara rasmi, ia telah wujud dari segi pengamalannya sebagai satu tempat khusus untuk menyimpan harta atau khazanah umat Islam pada ketika itu.

Menurut sarjana Islam, Baitulmal telah ditubuhkan secara rasmi pada zaman pemerintahan Umar al-Khattab dikenali sebagai Diwan dan kemudiannya dinamakan semula sebagai Baitul-Mal lil-Muslimin (rumah harta bagi orang-orang Islam), mempunyai fungsi seperti Perbendaharaan Negara dalam konteks amalan masa kini.

Sumber pendapatan baitulmal terdiri daripada pelbagai bentuk seperti zakat, jizyah, kharaj, harta wakaf, harta rampasan perang, perlombongan, harta karun, lebihan pusaka yang tidak berwaris dan lain-lain lagi termasuk juga sumber-sumber yang diputuskan oleh pemerintah melalui ijtihad dan maslahah.

Di Malaysia, Baitulmal ditadbir oleh Majlis Agama Islam Negeri-negeri (MAIN) selaras dengan Perlembagaan Persekutuan yang meletakkan urusan agama di bawah senarai negeri.

MAIN diberikan tanggungjawab untuk menguruskan pentadbiran agama Islam di negeri-negeri terutamanya yang melibatkan soal harta dan kewangan Baitulmal.

Harta tidak patuh syariah merujuk kepada apa-apa jenis harta yang diperolehi hasil daripada transaksi yang bertentangan dengan syariat Islam seperti riba, judi dan rasuah, atau kerana campur aduk antara aktiviti yang dibenarkan oleh syarak dengan yang sebaliknya.

Oleh demikian, harta tidak patuh syariah ini boleh jadi haram, dan dalam keadaan yang tertentu boleh jadi juga syubhah (samar-samar).

Islam melarang umatnya untuk menggunakan tatacara yang tidak berlandaskan syariat Islam dalam pengumpulan harta seperti amalan riba, judi, rasuah dan sebagainya kerana ia boleh membawa kepada impak-impak yang negatif seperti penindasan dan pertelingkahan.

Firman Allah SWT mafhum-Nya: Wahai orang-orang yang beriman, janganlah kamu saling memakan harta sesamamu dengan jalan yang batil, kecuali dengan jalan perniagaan yang berlaku dengan suka sama suka di antara kamu. (al-Nisa': 29)

Menurut Dr. Yusuf al-Qaradawi, sesuatu yang haram itu tidak boleh dimiliki sebaliknya ia menjadi milik kepada maslahah 'ammah seperti dibelanjakan kepada perkara-perkara kebajikan antaranya membantu golongan fakir dan miskin, anak-anak yatim, musafir, jihad di jalan Allah SWT, perkembangan dakwah Islam, pembinaan masjid dan pusat-pusat Islam, penyediaan para pendakwah, penerbitan kitab-kitab agama dan seumpamanya daripada perkara-perkara yang bersifat kebajikan.

Harta tidak patuh syariah juga tidak boleh digunakan bagi tujuan kepentingan diri sendiri atau keluarga. Menurut al-Qaradawi, ia juga haram secara yakin untuk ditinggalkan dalam akaun bank konvensional (dalam kes faedah riba).

Harta tidak patuh syariah ini jika daripada jenis yang boleh dimanfaatkan seperti wang, ia tidak seharusnya dimusnahkan seperti dengan membakar atau mencampakkannya ke dalam laut.

Fuqaha semasa seperti al-Qaradawi menjelaskan bahawa perbuatan ini menyalahi kaedah syarak yang melarang tindakan idha'ah al-mal iaitu mensia-siakan harta tanpa dimanfaatkan oleh sesiapa.

Mungkin ada yang mempertikaikan, bagaimana harta yang haram dan tidak baik ini boleh disedekahkan kepada golongan fakir dan miskin atau perkara-perkara kebajikan sedangkan kita sendiri tidak tergamak untuk menggunakannya? Menjawab persoalan ini, al-Qaradawi menjelaskan bahawa pada hakikatnya harta tersebut sememangnya haram dan tidak baik dalam konteks orang yang mendapatkannya secara tidak halal.

Sebaliknya, dalam konteks fakir miskin dan juga perkara-perkara kebajikan, ia adalah baik dan harus untuk digunakan.

Institusi Baitulmal dalam konteks maslahat umum ini, boleh berfungsi sebagai pemegang amanah kepada harta tidak patuh syariah untuk dibelanjakan demi kepentingan masyarakat secara umum.

Ini bertepatan dengan keputusan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kali Ke-3, Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam bertarikh 21 Januari 1971 yang telah menetapkan bahawa: "Faedah yang diperolehi daripada wang simpanan seseorang muslim dalam mana-mana bank harus diterima olehnya atas alasan kerana kecemasan itu juga, tetapi wang faedah itu hendaklah dimasukkan dalam Baitulmal atau untuk kegunaan muslihat umum".

Dana Baitulmal sememangnya boleh dinikmati oleh semua golongan termasuk orang bukan Islam. Agihan dalam bentuk maslahah 'ammah terutamanya dalam bentuk infrastruktur seperti pembinaan terusan atau tali air, jalan raya, jambatan, bangunan awam, bandar-bandar baru dan sebagainya boleh dimanfaatkan oleh semua pihak sama ada orang Islam atau bukan Islam.

Secara prinsipnya, zakat itu diambil daripada orang Islam yang kaya dan diagihkan kepada golongan fakir dari kalangan mereka juga. Bagaimanapun, fuqaha bersepakat mengharuskan pemberian kepada bukan Islam dalam bentuk sedekah yang sunat (tatawwu') pada perkara yang tidak bercanggah dengan kepentingan Islam.

Sehubungan itu, hasil-hasil Baitulmal yang sedemikian bolehlah diberikan kepada golongan fakir dan miskin yang memerlukan bantuan sama ada dari kalangan orang Islam mahupun bukan Islam.

Ini jelas menunjukkan bahawa agama Islam adalah agama yang adil dan agama untuk semua. Di samping mengutamakan kepentingan umatnya, ajaran Islam turut menekankan kebajikan penganut agama lain yang bernaung di bawah pemerintahan Islam dalam menikmati manfaat daripada dana umat Islam seperti dana baitulmal, sedekah, kemudahan awam dan sebagainya.

Didapati ramai dalam kalangan masyarakat Islam di negara kita kebuntuan atau tidak sedar akan kaedah penjernihan yang sepatutnya dilakukan apabila terlibat dengan penghasilan wang tidak patuh syariah terutamanya wang riba hasil simpanan di bank-bank konvensional dan juga sekuriti-sekuriti tidak patuh syariah.

Alternatif-alternatif dalam sistem kewangan Islam seperti perbankan Islam, takaful, al-rahnu dan sebagainya telah tersedia di hadapan kita. Sekiranya masih terjebak juga dengan aktiviti tidak patuh syariah, kaedah melupuskan hasilnya juga telah diterangkan secara jelas oleh ulama.

Dalam konteks ini, Jabatan Wakaf, Zakat dan Haji (Jawhar) dan Majlis Agama Islam Negeri-Negeri (MAIN) serta agensi lain sedang giat mempromosikan penyaluran wang tidak patuh syariah ke Baitulmal demi pembangunan ummah. Antara program pentarbiahan terkini yang akan diadakan ialah penganjuran Konvensyen Baitulmal Kebangsaan 1430H/2009M yang akan diadakan hari ini dan esok di Masjid Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur oleh Jawhar dan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP).

Al-Khansa penyair tersohor

Al-Khansa penyair tersohor

TUMADHAR binti Amru yang lebih terkenal dengan gelaran al-Khansa. Dia merupakan seorang penyair tersohor dalam kesusasteraan Arab.

Al-Khansa berasal dari keturunan Muzar dan mempunyai dua saudara lelaki iaitu Muawiyah dan Sakhr. Ayah al-Khansa ialah ketua keturunan Muzar.

Ayahnya telah memberikan nama Tumadhar kepadanya kerana memiliki kulit yang putih melepak dan cantik. Ini adalah kerana masyarakat Arab pada ketika itu, menamakan anak perempuan mereka yang kulit putihnya dengan gelaran Tumadhar.

Al-Khansa merupakan seorang wanita yang sempurna akal dan jiwanya. Dia merupakan seorang fasih berbicara dan bijaksana dalam menyusun perkataan dalam ucapannya.

Kedua-dua saudara lelaki dan ayahnya selalu memuji kepintaran dan kebijaksanaan al-Khansa dalam berbicara. Al-Khansa pula sangat menyayangi kedua saudara lelakinya dan bangga dengan kemampuan fizikal dan mental yang dimiliki oleh mereka berdua.

Al-Khansa berkahwin dengan Rawahah bin Abdul Aziz dan mempunyai seorang anak lelaki bernama Abdullah. Walau bagaimanapun, usia pernikahan itu tidak bertahan lama apabila suaminya meninggal pada usia muda.

Kemudian dia bernikah pula dengan seorang pemuda bernama Abdul Azza. Hidup menjadi malang kerana Abdul Azza adalah seorang yang boros dan suka berjudi.

Akhirnya keluarga al-Khansa tidak memiliki apa-apa akibat sikap suaminya yang suka berjudi sehingga habis semua harta bendanya.

"Saya mahu keluar dari rumah ini. Tak ada wang atau harta yang boleh saya gunakan untuk berjudi," kata Abdul Azza pada suatu hari.

"Jangan tinggalkan kami. Saya akan pergi berjumpa dengan Sakhr untuk meminta bantuan wang darinya," pujuk al-Khansa kepada suaminya yang sudah membungkus pakaiannya.

"Baiklah. Saya akan tinggal di sini jika kamu pulang dengan wang nanti," Abdul Azza tidak jadi keluar dari rumahnya.

Al-Khansa berjumpa Sakhr dan mengadukan sikap suaminya yang suka berjudi sehingga mereka tidak memiliki apa-apa harta benda. Sakhr yang simpati dengan saudara perempuannya akhirnya memberikan separuh dari hartanya kepada al-Khansa bagi membantunya.

Namun sikap suaminya yang suka berjudi masih juga tidak berubah. Abdul Azza berjudi lagi sehingga harta yang diberikan oleh Sakhr juga habis.

Al-Khansa berjumpa Sakhr buat kali kedua bagi memohon bantuan kewangan dan sekali lagi dia memberikan separuh lagi hartanya kepada al-Khansa untuk membantunya. Harta yang diberikan oleh Sakhr habis digunakan oleh Abdul Azza bagi berjudi sehingga keluarga al-Khansa tidak memiliki apa-apa.

"Suami al-Khansa itu suka berjudi. Semua bantuan kewangan yang diberikan kepada al-Khansa tidak ada faedah selagi suaminya tak berhenti bermain judi.

"Berikanlah satu perlima harta sahaja daripada harta kamu jika kita masih bersaudara dengan al-Khansa. Saya yakin wang itu pun akan dihabiskan oleh suaminya untuk berjudi.

"Kebaikan dan kejahatan ada pada diri suaminya," nasihat isteri Sakhr kepada Sakhr apabila al-Khansa datang lagi buat kali ketiga bagi mendapatkan bantuan kewangan.

"Al-Khansa adalah saudara saya. Saya tidak mahu berkira menolongnya. Saya akan bahagikan harta yang ada kepada dua bahagian. Al-Khansa, ambil bahagian yang paling baik bagi diri kamu," Sakhr tidak terpengaruh dengan nasihat isterinya kerana terlalu sayang pada saudara perempuannya.

Abdul Azza akhirnya meninggal dunia tidak berapa lama kemudian. Selepas itu al-Khansa berkahwin dengan Mirdas bin Ali Ameer dan mendapat lagi tiga anak lelaki.

Al-Khansa mula menulis dan membaca syair setelah kematian Muawaiyah. Muawiyah terbunuh dalam pertempuran dengan Hashim dan Zaid dari keturunan Murrah.

Ini menyebabkan Sakhr memikul tanggungjawab menuntut dendam ke atas kematian saudaranya. Sakhr dapat membunuh empat orang lelaki keturunan Murrah untuk membalas dendam ke atas kematian Muawiyah.

Ini merupakan adat yang diamalkan oleh kabilah kaum Arab sebelum kedatangan Islam.

Namun demikian keberanian Sakhr itu telah membawa kepada kematiannya. Ini berlaku apabila Sakhr terpanggil untuk menentang keturunan Ashar yang menyerang orang-orangnya.

Dia mendapat luka akibat tikaman lembing Abu Saur al-Asadi yang menentangnya dalam serangan itu. Luka itu sembuh pada luaran tetapi Sakhr tidak sedar pendarahan dalaman badannya telah meragut nyawanya tiga tahun kemudian.

Al-Khansa sedih dan sayu dengan kematian saudara lelaki yang disayanginya. Dia mula menulis pelbagai syair yang ditujukan khas buat Sakhr untuk menyatakan kesedihan dan duka citanya di atas kehilangan Sakhr.

Akhirnya syair-syair itu menjadi syair yang paling terkenal dalam bidang syair duka cita dan kesedihan. Di antara syair yang bagus yang al-Khansa ciptakan adalah:

Kedua mataku menangis dan tiada akan membeku

Bagaimana mata tidak menangis untuk Shakhr yang mulia

Bagaimana mata tidak menangis untuk sang pemberani

Bagaimana mata tidak menangis untuk seorang pemuda yang luhur

Bagaimana mata tidak menangis untuk seorang ketua kabilah yang gagah

Pada suatu hari al-Khansa datang bersama kaumnya dari keturunan Salim berjumpa dengan nabi Muhammad untuk memeluk agama Islam. Nabi selalu meminta al-Khansa membaca syairnya. Nabi telah memuliakan al-Khansa sebagai pakar dalam bidang syair dalam satu pertemuannya dengan Adi bin Hatim.

"Ya Rasulullah, sesungguhnya antara kami ada orang yang pakar dalam syair, ada juga orang yang paling dermawan di antara manusia dan orang yang pakar dalam menunggang kuda," kata Adi bin Hatim kepada nabi yang sedang duduk di rumahnya.

"Siapakah mereka?" tanya nabi.

"Orang yang pakar bersyair ialah Qais bin Hajar, manakala orang yang paling dermawan ialah Hatim bin Sa'ad (ayah Adi) dan orang yang pakar dalam menunggang kuda ialah Amru bin Maarib," jelas Adi bin Hatim dengan bangga.

"Tidak benar apa yang kamu ucapkan tadi. Orang yang pakar bersyair ialah al-Khansa binti Amru, orang yang paling dermawan ialah Muhammad bin Abdullah dan orang yang pakar dalam menunggang kuda ialah Ali bin Abu Talib," kata nabi setelah mendengar penerangan Adi bin Hatim itu.

Furuu’ Al Massa il buah tangan terbaru Abu Hassan

Furuu’ Al Massa il buah tangan terbaru Abu Hassan

BENARLAH bagai dikata menerusi pepatah berbahasa Inggeris, Don't judge a book by it's cover.

Pada deretan kemas buku-buku agama koleksi peribadi Datuk Abu Hassan Din al-hafiz yang diletakkan di rak kayu sebelah meja komputer pada salah sebuah ruang tamu rumah banglo dua tingkat itu, selain koleksi buku-buku Arab, rupa-rupanya terselit sebuah kitab lama yang bukan sebarangan kitab.

Akui Hassan, kitab berwarna kuning dalam bahasa Melayu klasik yang ditulis dengan tulisan Jawi lama itu, tidak lebih seperti kitab-kitab lain yang pernah dibaca sebelum ini.

Lantaran itulah, kitab itu sudah lama terperap sebagai sebahagian daripada koleksi khazanah ilmu malah jarang sekali dibuka untuk tujuan rujukan. Tidak hairanlah, jika dikatakan empunya milik kitab lama ini juga tidak mengetahui bila dan di mana ia diperoleh.

"Tetapi entah macam mana, bila hendak merujuk tentang satu masalah, saya dapati permasalahan yang cuba dicari itu tidak ada di dalam kitab-kitab Arab dan tanpa disengajakan, tangan saya tercapai dan terbuka kitab Furuu' Al Massa il ini. Kebetulan pula di dalamnya ada mengenai masalah yang saya cari itu.

"Sejak itu, minat membuat rujukan berkaitan masalah fikah mula berubah iaitu kalau dahulu lebih kepada kitab-kitab bahasa Arab, kini beralih kepada kitab-kitab hasil ulama nusantara terutamanya buku Furuu' Al Massa il yang telah diterjemahkan oleh Sheikh Daud bin Abdullah Fatani, seorang ulama Melayu yang tersohor suatu masa dahulu.

"Semakin lama saya tatap buku ini, saya dapati ia mempunyai satu khazanah ilmu yang amat bernilai walaupun ia hanya sebuah kitab lama yang telah dialihbahasakan daripada kitab asalnya yang berbahasa Arab.

"Saya dapati isi kandungannya amat padat sekali, walaupun ia ditulis beratus tahun yang lalu. Tambah pula isu perbahasannya masih relevan membicarakan permasalahan semasa yang timbul pada hari ini," jelas Abu Hassan mengenai kerja penulisan terbarunya itu.

Menurut beliau lagi, kitab itu merupakan sebuah karya terjemahan dalam bentuk soal jawab yang menyentuh soal-soal syariat yang merangkumi aspek-aspek ibadat, munakahat, muamalat dan jinayat, cuma bezanya ia ditulis dengan menggunakan bahasa Jawi lama yang hanya boleh difahami segelintir orang tertentu sahaja.

"Akhirnya dengan kehendak Allah jua, terdetik persoalan di hati saya, kenapa kitab yang seindah ini, disimpan hanya untuk menjadi tatapan dan rujukan golongan tertentu sahaja.

"Alangkah baiknya sekiranya kitab yang bermutu seperti ini dapat dimanfaat oleh generasi masa kini, khazanah ilmu yang terkandung di dalamnya dapat dikongsi dan ditatapi bersama.

"Maka timbullah keinginan serta membulatkan tekad saya untuk menyusun semula atau memodenkan kitab tersebut dengan gaya bahasa masa kini untuk memudahkan generasi hari ini membaca dan memahaminya, khususnya bagi mereka yang sentiasa dahagakan ilmu.

"Cuma persoalannya, oleh kerana penulisnya telah lama kembali ke rahmatullah, kepada siapakah sepatutnya saya memohon untuk mendapatkan kebenaran dan keizinan bagi menyalin semula kitab tersebut, sedangkan penulis asalnya dan berkemungkinan para warisnya bukan dari negara ini?," cerita beliau lagi.

Kepada Allah diserahkan segalanya, Abu Hassan segera melaksanakan beberapa kali solat sunat Istikharah dan akhirnya terbukalah hati beliau untuk meneruskan cita-cita, menyalin semula serta memodenkan kitab ini dalam susunan bahasa yang mudah difahami tanpa terlebih dahulu mendapat restu dan keizinan daripada para warisnya. Apa yang beliau harapkan, sekiranya usaha ini ada ganjarannya, maka ganjarannya akan turut dikongsi bersama oleh penulis asalnya.

Kata Abu Hassan, hanya dengan cara ini sahaja beliau berkeyakinan akan dapat dimanfaatkan oleh generasi masa kini yang berminat untuk mendalam urusan agama mereka.

Akhirnya pada hari Rabu tanggal 23 Julai 2003 bersamaan 23 Jamadilawal 1424, tangan Abu Hassan mula mengetuk kekunci komputer bagi mencoret semula tinta pujangga yang hampir pudar ditelan masa, sekali gus bererti beliau mengambil masa selama hampir dua tahun untuk menyalin semula kitab tersebut.

"Jangka masa yang begitu lama adalah disebabkan kesibukan tugas harian saya, di samping kesukaran untuk memahami susunan bahasanya.

"Untuk menyelami ke dasar maksud dan mafhumnya, terkadang satu soalan dan jawapannya mengambil masa sehari suntuk untuk memahaminya, malah ada yang terpaksa saya tinggalkan terus kerana tidak dapat hendak memahami maksud soalan maupun jawapannya.

"Di sesetengah tempat pula, ada yang saya terpaksa tokok tambah sedikit penjelasan dan huraian dengan menggunakan huruf condong agar ia lebih jelas dan mudah difahami. Ada sesetengah soalan dan jawapannya pula terpaksa diubah atau dirombak supaya apa yang dibicarakan itu tersusun kemas," kata Abu Hassan tentang buku yang dijangka berada di pasaran pada Julai ini. Insya-Allah.

Jelas Abu Hassan lagi, di awal penyiapan kitab ini, beliau tidak memikirkan sangat tentang penerbit untuk kitab ini. Yang penting, beliau mahukan kandungannya itu dikongsi umat Islam. Namun apabila buku tersebut hampir siap iaitu sekitar 2005, beliau mula memikirkan tentang penerbit.

Kebetulan pula kerjasama di antara beliau dengan sebuah syarikat penerbitan Telaga Biru Sdn. Bhd. sudah lama bermula, atas platform penerbitan cakera padat.

Siapa sangka usaha terbaru beliau itu telah menarik minat Telaga Biru, lantas persetujuan kerjasama termeterai. Kini, ia sudah berada di peringkat akhir penyiapan.

Ilmu akidah bersumber karya ulama silam Melayu

Ilmu akidah bersumber karya ulama silam Melayu

SHeikh Nuruddin Ar-Raniri antara ulama yang terawal mengarang ilmu akidah di alam Melayu pada abad ke-16.


Koleksi tulisan Allahyarham WAN MOHD. SAGHIR ABDULLAHILMU Aqidah Ahlus Sunnah wal Jamaah adalah sangat luas jika dibicarakan dari sumber-sumber asalnya yang meliputi berpuluh-puluh, beratus-ratus bahkan ribuan kitab.

Sebahagian kecil sejarah ringkas Ilmu Tauhid di Dunia Melayu dalam beberapa judul penting yang telah ditulis oleh para ulama Dunia Melayu, telah penulis perkenalkan dalam ruangan-ruangan sebelum ini dan dimuatkan juga dalam buku Faridatul Faraid, Sheikh Ahmad al-Fathani.

Maka dirasakan tidak perlu ia diulang perkara yang sama. Oleh itu, untuk perbicaraan ini, penulis hanya mengehadkan kepada sumber-sumber tradisional karya ulama dunia Melayu sahaja.

Senarai kitab akidah ulama dunia Melayu


Sebelum memasuki sejarah penulisan akidah Islami yang berhaluan Ahlus Sunnah wal Jamaah di Dunia Melayu, terlebih dahulu ada baiknya penulis senaraikan pelbagai judul kitab yang dikarang oleh ulama-ulama silam kita.

Karya-karya akidah itu dapat dibahagi kepada empat corak iaitu:

lKarya ilmu tauhid yang khas membicarakan tentang itu yang ditulis dalam bahasa Melayu.

lKarya ilmu tauhid yang khas membicarakan tentang itu yang ditulis dalam bahasa Arab.


lKarya tauhid yang ditulis dalam karya ilmu fiqh atau tasauf yang diletakkan di bahagian permulaan kitab yang ditulis dalam bahasa Melayu.

lKarya tauhid yang ditulis dalam karya ilmu fiqh atau tasauf yang diletakkan di bahagian permulaan kitab yang ditulis dalam bahasa Arab.


Daripada keterangan tersebut, dapat disimpulkan bahawa ulama-ulama silam Dunia Melayu berkebolehan mengarang kitab-kitab dalam bentuk bahasa Arab yang setaraf dengan orang-orang Arab sendiri.

Bahawa demikian pentingnya ilmu tauhid (akidah) sehingga dalam perbicaraan mengenai fiqh atau tasauf pun masih juga membicarakan perkara akidah.

Disimpulkan bahawa ulama silam Dunia Melayu sependapat bahawa “Mengenal Allah dan Rasul-Nya melalui akidah Ahlus Sunnah wal Jamaah adalah wajib, mendapat tempat yang pertama dan utama dari ilmu-ilmu lainnya”.

Sheikh Ahmad bin Muhammad Zain al Fathani dalam karyanya Jumanatut Tauhid dalam bentuk syair menulis, maksudnya: “Dan sesudah itu maka Ilmu Tauhid itu pada pelbagai ilmu, seumpama matahari di antara sekelian bintang”.

Adapun senarai kitab akidah yang disenaraikan tersebut dapat dijelaskan sebagai yang berikut:

i. Karya Ilmu Tauhid Dalam Bahasa Melayu

Antara karya-karya yang berkaitan untuk bahagian ini telah ditemui agak banyak. Antaranya ialah:

lIlmu Tauhid karya Ahmad bin Aminuddin Qadhi (Kedah) yang ditulis dalam tahun 1032 H (kira-kira 1622 M),


lDurarul Faraid bisyarhil ‘Aqaid karya Sheikh Nuruddin ar-Raniri, tahun penulisan 1045 H (kira-kira bersamaan 1635 M).


lBidayatul Hidayah karya Syeikh Muhammad Zain bin Faqih Jalaluddin Aceh, tahun penulisan 1170 H (kira-kira 1757 M).

lZahratul Murid fi Bayani Kalimatit Tauhid karya Sheikh Abdus Shamad al-Falimbani, tahun penulisan 1178 H (kira-kira 1764 M).

lTuhfatur Raghibin fi Bayani Haqiqati Imanil Mu’minin wa Yufsiduhu min Riddatil Murtaddin karya Sheikh Muhammad Arsyad bin Abdullah al-Banjari, tahun penulisan 1188 H (kira-kira 1774 M).

lKifayatul Mubtadi fi Ushuli I’tiqadil Mursyidin, atau dengan judul lain iaitu Irsyadu Athfalil Mubtadi-in fi ‘Aqaidid Din wa Ad’iyah an Nafi’ah ad Din karya Sheikh Daud bin Abdullah al-Fathani (tiada disebut tahun penulisan).

lRisalatu Ta’alluqi bi Kalimatil Iman karya Sheikh Daud bin Abdullah al-Fathani.

lDhiyaul Murid fi Ma’rifati Kalimatit Tauhid karya Sheikh Daud bin Abdullah al-Fathani (tiada disebut tahun penulisan).

lAd Durruth Tsamin fi ‘Aqaidil Mu’minin karya Sheikh Daud bin Abdullah al-Fathani, tahun penulisan 1232 H (kira-kira 1817 M).

l‘Iqdatul Jawahir karya Sheikh Daud bin Abdullah al-Fathani, tahun penulisan 1245 H (kira-kira 1831 M).

lWarduz Zawahir li Hilli Alfazhi ‘Iqdil Jawahir karya Sheikh Daud bin Abdullah al-Fathani, tahun penulisan 1245 H (kira-kira 1831 M) dan banyak lagi yang tidak dapat disenaraikan kesemuanya.

ii. Karya Ilmu Tauhid Yang Khas Yang Membicarakan Tentang Itu Yang Ditulis Dalam Bahasa Arab

Kitab-kitab Ilmu Tauhid yang ditulis oleh ulama silam Dunia Melayu dalam bentuk bahasa Arab tidaklah sebanyak seperti yang ditulis dalam bahasa Melayu. Di antara yang dapat dicatat disenaraikan seperti berikut:

lJumanatut Tauhid karya Sheikh Ahmad bin Muhammad Zain al-Fathani, tahun penulisan 1293 H (kira-kira 1876 M).

lMunjiatul ‘Awam karya Sheikh Ahmad bin Muhammad Zain al-Fathani, tahun penulisan 1293 H (kira-kira 1876 M).

lSabilus Salam atau dengan judul yang lain Minhajus Salam karya Sheikh Ahmad bin Muhammad Zain al-Fathani, tahun penulisan 1306 H (kira-kira 1888 M).

lFat-hul Majid fi Syarhid Durril Farid fi ‘Ilmit Tauhid karya Sheikh Muhammad Nawawi bin Umar al-Jawi al-Bantani, tahun penulisan 1294 H (kira-kira 1877 M).

lNuruzh Zhalam ‘alal Manzhumati al-Musammah bi ‘Aqidatil ‘Awam karya Sheikh Muhammad Nawawi bin Umar al-Jawi al-Bantani, tahun penulisan 1277 H (kira-kira 1860 M).

lSyarhul Futuhatil Madaniyah fisy Syu’bil Imaniyah karya Sheikh Muhammad Nawawi bin Umar al-Jawi al-Bantani, tanpa menyebut tahun penulisan.

Perlu penulis sebutkan bahawa selain Sheikh Ahmad al-Fathani dan Sheikh Nawawi al-Bantani, terdapat beberapa ulama Dunia Melayu yang menjalankan aktivitinya di Mekah yang juga meninggalkan beberapa karya dalam bahasa Arab termasuk karangan perkara akidah.

Mereka ialah Sheikh Muhammad Mukhtar bin Atarid Bogor, Sheikh Ahmad Khatib Minangkabau (pernah menjadi Imam dan Khatib Mazhab Syafiie di Mekah), Sheikh Abdul Hamid Kudus (juga pernah menjadi Imam dan Khatib Mazhab Syafiie di Mekah menggantikan Sheikh Ahmad Khatib Minangkabau).

iii. Karya Tauhid Yang Ditulis Dalam Karya Ilmu Fiqh Yang Diletakkan Di Bahagian Permulaan Kitab (Dalam Bahasa Melayu)

Sebagai petanda bahawa perkara akidah tradisional menurut Mazhab Ahlus Sunnah wal Jamaah yang berpunca dari Sheikh Abul Hasan al-Asy’ari dan Abu Mansur al-Maturidi sangat penting, maka ulama-ulama Dunia Melayu dalam kitab-kitab fikah yang dikarang terlebih dahulu menulis tentang akidah tersebut di bahagian awal karya fikah berkenaan.

Demikian juga dilakukan terhadap kitab-kitab tasauf. Di antara kitab-kitab fikah ataupun tasauf yang didahului dengan ilmu akidah di antaranya:

lPada bahagian awal Hidayatus Salikin karya Sheikh Abdus Shamad al-Falimbani, tahun penulisan 1192 H (kira-kira 1778 M).

lSiyarus Salikin (jilid 1) karya Sheikh Abdus Shamad al-Falimbani, tahun penulisan 1194 H (kira-kira 1780 M).

lHidayatul Muta’allim wa ‘Umdatul Mu’allim karya Sheikh Daud bin Abdullah al-Fathani, tahun penulisan 1244 H (kira-kira 1828 M).

lFathul Mannan li Shafwatiz Zubad karya Sheikh Daud bin Abdullah al-Fathani, tahun penulisan 1249 H (kira-kira 1833 M).

lAl-Jawahirus Saniyah fi Syarhil ‘Aqaidid Diniyah karya Sheikh Daud bin Abdullah al-Fathani, tahun penulisan 1252 H (kira-kira 1836 M).

lSullamul Mubtadi fi Ma’rifatil Muhtadi karya Sheikh Daud bin Abdullah al-Fathani, tahun penulisan 1252 H (kira-kira 1836 M).

lFuru’ul Masail wa Wushulul Washail karya Sheikh Daud bin Abdullah al-Fathani, tahun penulisan 1254 -1257 H (kira-kira 1838-1841 M).

lMathla’ul Badrain wa Majma’ul Bahrain karya Sheikh Muhammad bin Ismail Daud al-Fathani, tahun penulisan 1303 H (kira-kira 1885 M).

lWusyahul Afrah wa Ashbahul Falah karya Sheikh Muhammad bin Ismail Daud al-Fathani, tahun penulisan 1313 H (kira-kira 1895 H).

lBahjatul Mubtadin wa Farhatul Mujtahidin karya Sheikh Ahmad bin Muhammad Zain al-Fathani, tahun penulisan 1310 H (kira-kira 1892 M).

l‘Unwanul Falah wa ‘Unfuwanus Shalah karya Sheikh Ahmad bin Muhammad Zain al-Fathani, tahun penulisan 1319 H (kira-kira 1902 M) dan


lDi bahagian awal Al-Fatawal Fathaniyah karya Sheikh Ahmad bin Muhammad Zain al-Fathani, tahun penulisan 1323 H (kira-kira 1905 M).

iv. Karya Tauhid Yang Ditulis Dalam Karya Ilmu Fiqh Yang Diletakkan Di Bahagian Permulaan Kitab (Dalam Bahasa Arab)

Di bahagian ini hanya dapat disenaraikan beberapa karya Sheikh Nawawi al-Bantani sebagai contoh. Hal ini disebabkan kurang mendapat maklumat dan sedikit sekali ulama silam Dunia Melayu melakukannya.

Di antara kitab-kitab karya Sheikh Nawawi al-Bantani tersebut ialah:

l Di bahagian awal Syarah Sullamul Munajah, Mirqatu Shu’udit Tashdiq fi Syarhi Sullamit Taufiq, dan Ats Tsimarul Yani’ah fir Riyadhil Badi’ah, yang kesemuanya kitab tersebut tiada dinyatakan tahun penulisan.

Sebuah lagi adalah di bahagian awal kitab Syarah Kasyifatis Saja ‘ala Safinatin Naja fi Ushuliddin wal Fiqh, tahun penulisan 1277 H (kira-kira 1860 M).

Demikianlah senarai ringkas karya-karya ulama silam Dunia Melayu yang membahas perkara akidah Islamiah yang sekali gus dari tahun-tahun penulisan. Dengan ini dapat kita ketahui bahawa ilmu tersebut telah ditulis bersama-bersama dengan ilmu-ilmu keislaman di bidang lainnya, yang dapat kita kaji sejak abad ke-16 Masihi lagi.

Kita berkeyakinan bahawa ilmu-ilmu yang membahas perkara akidah telah sampai di rantau ini dibawa serentak dengan kedatangan agama Islam itu sendiri.

SUKATAN PELAJARAN ILMU TAUHID TRADISIONAL DI DUNIA MELAYU

Dalam dunia pendidikan moden, kita mengenal istilah sukatan pelajaran atau kurikulum. Walaupun istilah tersebut dalam pendidikan tradisional tidak diperkenalkan secara meluas, namun dari karya-karya peninggalan mereka dapat kita mengerti bahawa hal itu telah berlaku sejak lama di Dunia Melayu.

Kurikulum pelajaran tauhid secara tradisional dapat dibahagi kepada berikut, iaitu: Peringkat Awal/Permulaan, Peringkat Menengah dan Atas dan Peringkat Pembahasan dan Penyelidikan. Peringkat-peringkat tersebut dapat dibicarakan satu persatu bahagiannya sebagai berikut:

I. Peringkat Awal/Permulaan

Dimaksudkan dengan Peringkat Awal / Permulaan ialah orang-orang yang baru memasuki pelajaran Ilmu Tauhid dan tidak terikat dengan umur.

Adakalanya seorang kanak-kanak yang berumur tujuh tahun atau seorang yang telah tua hingga melebihi 40 tahun mereka wajib diberi pengertian asas tauhid dengan cara menghafal.

Bezanya hanyalah cara menyampaikannya sahaja, tentu saja tidak sama menerapkannya antara seorang kanak-kanak dengan seorang yang telah berumur.

Untuk peringkat ini Sheikh Daud bin Abdullah al-Fathani sekurang-kurangnya telah menyusun dua kitab Ilmu Tauhid iaitu Irsyadul Ithfal dan ‘Iqdatul Jawahir.

‘Iqdatul Jawahir tersebut selain merupakan asas akidah, dapat juga digunakan sebagai penolong ke arah sastera klasik kerana ia ditulis dalam bentuk syair dua bait, dua bait tak ubahnya seperti ‘Gurindam Dua Belas’ gubahan Raja Ali Haji dari Riau.

Barangkali gaya bahasa sastera Sheikh Daud bin Abdullah al-Fathani seperti tersebut telah mempengaruhi sasterawan yang berasal dari Riau itu. Ini kerana tidak dapat dinafikan Sheikh Daud bin Abdullah al-Fathani adalah termasuk salah seorang guru kepada Raja Ali Haji sewaktu dia ke Mekah dalam tahun 1245 H (kira-kira 1831 M), iaitu tahun Sheikh Daud bin Abdullah al-Fathani menyelesaikan karya beliau ‘Iqdatul Jawahir.

Selain mengarang dua kitab dalam bahasa Melayu untuk peringkat ini, Sheikh Ahmad al-Fathani juga menekankan supaya kanak-kanak digalakkan menghafal akidah berbentuk dalam bahasa Arab.

Hal ini disedari beliau kerana untuk pengiktirafan menjadi seorang ulama peringkat antarabangsa adalah dimestikan menguasai bahasa Arab dalam pelbagai bentuk keilmuannya.

Ada empat karya Sheikh Ahmad al-Fathani untuk peringkat ini, iaitu dua dalam bahasa Arab dan dua dalam bahasa Melayu.

Judul kitab dalam bahasa Arab ialah Jumanatut Tauhid dan Munjiatul ‘Awam. Kedua-duanya ditulis di Mesir dan telah diuji oleh pengarangnya mengajar kedua-dua kitab itu di Masjid Jamek Azhar, Mesir kepada orang-orang yang bukan berasal dari Dunia Melayu.

Dua karya Sheikh Ahmad al-Fathani untuk Peringkat Awal dalam bahasa Melayu pula ialah An Nurul Mubin dan ‘Aqidah Ushuluddin Pendek.

Dalam kedua-dua kitab kecil tersebut, beliau menyimpulkan seluruh akidah Ahlus Sunnah wal Jamaah untuk kanak-kanak dan orang awam adalah meliputi beberapa perkara berikut, antaranya: tentang rukun Islam, rukun iman, Sifat Kamalat yang wajib bagi Allah ada 13 sifat, demikian juga lawannya, kemudian ditambah lagi tujuh sifat yang dinamakan Sifat Ma’nawiyah dan sebagainya yang banyak tidak dapat dimuatkan keseluruhannya di sini.

Dua karya yang beliau tulis dalam bahasa Arab yang berbentuk syair pula. Kandungannya jauh lebih lengkap daripada yang ditulis dalam bahasa Melayu. Hal ini dapat dimaklumi kerana kedua-dua kitab bahasa Arab itu adalah untuk diajar di pondok-pondok yang bercorak pengkaderan bukan untuk orang awam.

Dari segi akidah jelas mencerminkan suatu ajaran yang dapat dipertanggungjawabkan. Ditinjau dari segi bahasa Arab, Sheikh Ahmad al-Fathani nampaknya berusaha supaya dari peringkat kanak-kanak lagi perlu diajar bahasa Arab yang begitu tinggi hingga sampai kepada gaya bahasa sasteranya.

Ditinjau dari segi kelengkapan kandungan, sebagai contoh seperti tertulis dalam Jumanatut Tauhid pada bait pertama (tidak dapat dipaparkan contoh dalam bahasa Arab) iaitu, maksudnya, “bahawa wajib memelihara kulliyat lima atau enam perkara, iaitu: agama Islam, diri, harta, nasab, kehormatan, dan akal”.

Pada bait yang lain antaranya ditinjau dari sudut politik, bahawa untuk memelihara yang tersebut itu adalah “menghendaki kepada pentadbiran yang baik pula”.

Politik yang baik dan pentadbiran yang baik menurut Sheikh Ahmad al-Fathani dalam karyanya yang lain ialah menurut yang telah diperintahkan Allah kepada para RasulNya. Diakui atau tidak ketokohan ulama kita ini mengkaderkan tokoh-tokoh politik di Dunia Melayu melalui akidah Islamiah yang berkesinambungan memerlukan analisis, pengkajian dan pandangan secara jujur secara saksama dan mendalam.

Sebagai bukti, sehingga tertulis dalam buku Kurikulum Bersepadu Seolah Menengah Sejarah Tingkatan 2 yang diterbitkan oleh Dewan Bahasa dan Pustaka Kementerian Pendidikan Malaysia tahun 1989, halaman 182 sebagai yang berikut: “Di Tanah Melayu pada masa itu, telah ada tokoh yang menganjurkan agar negeri Kelantan dan Patani membentuk sebuah negara Islam. Tokoh tersebut ialah seorang ulama terkenal di Mekah. Beliau ialah Sheikh Haji Wan Ahmad bin Haji Wan Muhammad Zain yang berasal dari Patani. Beliau menganjurkan agar negeri Kelantan dan Patani bersatu untuk menentang Siam dan membentuk sebuah kerajaan Islam yang akan dilindungi oleh Empayar Turki”.

Di bahagian akhir kitab Jumanatut Tauhid diperlengkapkan dengan beberapa bait pengertian akidah yang bersangkut paut dengan tasauf. Untuk melengkapi akidah Ahlus Sunnah wal Jamaah di peringkat awal sebagai pengkaderan di pengajian pondok tersebut, Sheikh Ahmad al-Fathani menulis di dalam Munjiyatul ‘Awam li Manhajil Huda minaz Zhalam dengan beberapa bait tentang tanda-tanda kiamat.

Penutup

Seterusnya untuk dua peringkat yang tidak dibicarakan lagi iaitu peringkat Menengah/atas dan peringkat perbahasan/ penyelidikan dalam sukatan ilmu tauhid tradisonal di Alam Melayu ini akan disambung perbicaraannya pada ruangan yang sama pada minggu hadapan.

Untuk bahagian pertama ini, dapat disimpulkan bahawa ulama-ulama silam Dunia Melayu yang dapat dipercayai dan dipertanggungjawabkan ilmunya di bidang akidah Islamiah telah berhasil mengarang ilmu tersebut dalam banyak judul kitab, sama ada dalam bahasa Melayu mahupun dalam bahasa Arab.

Malahan terdapat beberapa judul kitab akidah yang ditulis dalam bahasa Arab dapat diajarkan di luar Dunia Melayu, termasuk orang-orang Arab sendiri menggunakan karya ulama Melayu tersebut.

Nabi beruzlah daripada berhala di Kaabah

Nabi beruzlah daripada berhala di Kaabah

Oleh SITI AINIZA KAMSARI

DI zaman arab jahiliah, Kaabah dicemari dengan beratus-ratus berhala pelbagai bentuk tetapi sehingga kini Rumah Allah itu bersih dan menjadi destinasi utama umat Islam mendekatkan diri kepada Allah.

TAHUKAH anda apa yang dimaksudkan dengan dosa warisan (Original sins) yang dihukum kepada umat manusia, yang kemudiannya ditebus oleh Nabi Isa a.s dalam ajaran Kristian?

Dosa itu dianggap yang paling berat kerana akibat kesalahan Nabi Adam dan isterinya Siti Hawa telah menyebabkan manusia tidak lagi berpeluang menemui tuhan, iaitu Allah.

Maka jangan salahkan manusia apabila mereka akhirnya menyembah patung dan berhala kerana semua itu merupakan manifestasi mereka hendak menemui dan mengenali tuhan.

Ini membawakan mereka mempunyai definisi mengenai wahyu yang sangat berbeza daripada apa yang Islam tetapkan mengikut landasan al-Quran dan hadis.

Ini apabila manusia masih berpeluang untuk menemui tuhan mereka dengan kehadiran Nabi Isa itu sendiri, maka apa sahaja yang keluar dari mulut Nabi itu dikenali sebagai Hazrat Isa atau dikenali sebagai Kalimah Allah turut juga dikenali sebagai wahyu!

Nabi Isa dengan lain perkataan dikatakan mempunyai persamaan taraf dengan al-Quran, kalam Allah sementara Nabi Muhammad SAW tidak lebih hanyalah seorang pelapor-pelapor wahyu (Reporters of the Revelation). Adakah benar begitu?

Sebagai umat Islam pastinya apa yang mereka hujahkan mengenai persoalan wahyu itu sama sekali tidak benar. Walaupun mereka cuba meletakkan kedudukan wahyu yang sebenarnya kononnya adalah lebih tinggi berbanding daripada apa yang ditetapkan dalam Islam.

Namun sebelum kita pergi jauh kepada persoalan wahyu ini, lebih-lebih lagi sejarah penurunan wahyu pertama dari Allah kepada Nabi Muhammad ketika baginda berkhalwat di dalam Gua Hira sebagaimana ada yang bertanyakan mengapa baginda tidak menjadikan Kaabah sebagai medan untuk baginda beruzlah (menyendiri daripada orang lain)?

Jawapannya tentu mudah. Ini apabila Kaabah telah dicemari dengan beratus-ratus patung berhala yang diperbuat daripada ukiran batu dan kayu, yang memenuhi di dalam dan di luar Kaabah selain yang boleh didapati disetiap rumah masyarakat Arab Jahiliah pada masa itu.

Bagaimana dalam keadaan ‘sekotor’ seperti itu membolehkan Nabi Muhammad mampu melakukan uzlah. Walaupun kaum keluarga baginda, Bani Quraisy merupakan penjaga Kaabah yang mampu membersihkan Kaabah dari sebarang upacara-upacara kepercayaan karut dan tahyul, percaya kepada benda-benda yang mati itu. Tetapi baginda dalam usaha untuk mengumpulkan kekuatan iman, sekental moyangnya, Nabi Ibrahim yang mampu memusnahkan kesemua berhala-berhala itu seorang diri.

Persoalan ini juga tidak memberikan jawapan kerana baginda takut terpengaruh dan akhirnya turut sama menyembah berhala jika baginda menjadikan Kaabah, medan untuk baginda beruzlah!

Ini kerana kebencian baginda terhadap berhala-berhala berkenaan sudah tertanam kuat sekian lama dan bagaikan pokok yang sudah berakar umbi, kebencian itu tidak akan mudah dapat dicabut!

Bayangkan sahaja dalam penaklukan atau peristiwa Pembukaan Kota Mekah (Fathul Makkah) selepas lapan tahun baginda berhijrah ke Madinah (tahun 8 Hijrah), perkara pertama yang terus baginda lakukan tanpa dapat dihalang-halang lagi ialah memusnahkan kesemua patung-patung berhala itu selain mencium batu hajaral aswad.

Tidak satu pun baginda tinggalkan berhala itu hatta untuk tujuan untuk ditunjukkan kepada anak cucu atau umat Islam yang lain. Sebaik sahaja semua dapat dihancurkan, baginda juga segera membasuh luar dan dalam Kaabah dengan air zamzam seolah-olah Kaabah disamak akibat terkena najis yang berat!

Persoalan kedua mengapa baginda perlu mengasingkan diri, jika segala persoalan mengenai penciptaan alam, kepercayaan terhadap tuhan yang bersarang di minda baginda mungkin dapat dijawab oleh pendita Yahudi atau Nasrani?

Andai ini yang baginda lakukan, tidak dinafikan baginda akan beroleh pelbagai jawapan. Malah baginda akan diajar pelbagai perkara lain termasuk membaca dan menulis demi untuk kebaikan baginda sendiri.

Tetapi telah diaturkan oleh Allah agar pesuruh-Nya ini tidak berguru dengan para pendita tersebut. Jawapannya mudah, supaya kepandaian membaca dan menulis itu kelak tidak akan memakan diri baginda.

Pastinya baginda akan dituduh oleh musuh-musuh Islam sebagai dalang yang menulis semua isi kandungan al-Quran sedangkan kitab itu merupakan kalam-kalam suci dari Allah yang bukan ditulis oleh sesiapa pun terutama sekali Nabi Muhammad.

Walaupun baginda dikurniakan dengan pelbagai kebolehan dan keistimewaan tetapi bukan dalam hal menulis kitab itu.

Lagipun baginda sendiri tidak mengharapkan kebenaran yang dicarinya itu akan terdapat dalam kisah-kisah lama atau dalam tulisan-tulisan para pendita. Melainkan dari alam sekitar itu sendiri, iaitu soal keluasan langit dan bintang-bintang, panahan sinaran bulan dan matahari, padang pasir di kala panas membakar di bawah sinar matahari yang terik dan sebagainya lagi.

Namun, tidak kurang yang berkata, baginda memilih untuk berkhalwat di Gua Hira itu semata-mata berdasarkan atau alamat dari satu mimpi.

Imam Bukhari meriwayatkan sebuah hadis dari Saidatina Aishah r.a mengenai peristiwa penurunan wahyu yang pertama ini.

Daripada Aisyah Ummil Mukminin r.a dikhabarkan bahawa beliau telah berkata: “Permulaan wahyu yang dimulakan kepada Rasulullah SAW ialah melalui mimpi yang baik lagi benar di dalam tidur, maka tiadalah Baginda bermimpi satu mimpi melainkan datanglah mimpi itu seperti cahaya subuh. Kemudian disukakan (dikemukakan) kepadanya untuk berkhalwat berasingan diri. Lalu Junjungan berkhalwat di Gua Hira’ untuk bertahannuth (beribadat) di dalamnya, iaitu beribadat dalam masa beberapa malam”.

Dalam peristiwa kedatangan Malaikat Jibril yang membawakan perintah kerasulan dan wahyu pertama kepada Nabi Muhammad bagaimana baginda diperintahkan oleh Jibrail supaya membaca, “Iqra’!” yang diulang-ulang oleh malaikat itu sebanyak tiga kali. Tetapi baginda hanya dapat menjawab; “Ana biqari!” (Saya tidak tahu! Saya tidak tahu! Saya tidak tahu!)

Persoalannya benarkah baginda tidak tahu?! Adakah baginda benar-benar seorang yang ummi (tidak tahu membaca dan menulis) atau buta huruf?

Sedangkan yang sebenarnya baginda tahu membaca tetapi jawapan baginda kepada Jibrail yang mengatakan tidak tahu bermaksud sebenarnya, baginda tidak tahu apa yang hendak dibaca!

Ikuti selanjutnya persoalan wahyu ini di keluaran akan datang dan perdebatan benarkah Nabi Muhammad seorang yang ummi!

Kaum Musyrikin ingkari perjanjian damai Hudaibiah

Kaum Musyrikin ingkari perjanjian damai Hudaibiah

Oleh Hashim Ahmad

PERJANJIAN damai dimeterai Rasulullah adalah detik penting dalam sejarah perkembangan Islam yang membawa kemakmuran di Kota Makkah dan membolehkan jutaan umat Islam menunaikan umrah dan haji hingga hari ini.

Kebijaksanaan Rasulullah hadapi pengkhianatan Quraisy pikat penduduk Makkah peluk Islam

PERJANJIAN Hudaibiah yang dimeterai antara Nabi Muhammad SAW dan orang Quraisy Makkah pada Zulkaedah tahun keenam Hijrah adalah perjanjian damai pertama dalam sejarah perkembangan Islam.

Perjanjian itu mengambil sempena tempat bernama Hudaibiah di mana rombongan Muslimin yang dipimpin Nabi Muhammad SAW berhenti, sementara menunggu izin daripada penduduk Makkah untuk melakukan haji dan umrah.

Kaum Muslimin tidak jadi menunaikan umrah pada tahun itu tetapi dibenarkan membuat haji pada tahun depan. Sesungguhnya Perjanjian Hudaibiah itu pada lahirnya dianggap merugikan kaum Muslimin dan banyak menguntungkan orang Quraisy.

Bagaimanapun, bagi Nabi Muhammad SAW, perjanjian ini penting untuk faedah jangka panjang kepada kaum Muslimin dan perkembangan Islam. Lima perkara yang dipersetujui dalam perjanjian itu:

l Tidak ada lagi serang menyerang antara kaum Muslimin di Madinah dan kaum Quraisy di Makkah selama 10 tahun.

l Setiap orang yang lari dari Makkah ke Madinah wajib di kembalikan kepada kaum Quraisy di Makkah.

l Setiap orang yang lari dari Madinah ke Makkah tidak boleh dikembalikan ke Madinah.

l Kaum Muslimin pada tahun itu harus pulang ke Madinah dan tidak boleh meneruskan hajat untuk menunaikan haji di Makkah.

l Kaum Muslimin boleh datang ke Makkah untuk mengerjakan haji pada tahun depan, tetapi tidak boleh tinggal di Makkah lebih daripada tempoh menunaikan haji iaitu selama tiga hari. Mereka tidak boleh membawa senjata perang kecuali membawa pedang di dalam sarungnya saja.

Kesan segera daripada perjanjian itu amat menyayat hati kaum Muslimin kerana pada hari itu juga muncul seorang pelarian dari Makkah bernama Abu Jandal bin Suhail yang sudah masuk Islam di Makkah tetapi ditahan oleh orang Quraisy Makkah dan diseksa dalam penjara.

Dia meminta diselamatkan oleh Nabi Muhammad SAW sedangkan tangannya masih terikat dan badannya penuh dengan luka serta calar akibat diseksa orang Quraisy. Dengan serta-merta wakil orang Quraisy menuntut Abu Jandal diserahkan kembali kepada mereka berdasarkan perjanjian Hudaibiah yang baru dimeterai antara mereka.

Walaupun Nabi Muhammad SAW menawarkan wang untuk membeli Abu Jandal dengan tujuan membebaskannya, kaum Musyrikin menolak tawaran itu. Dengan air mata berlinang, Nabi Muhammad SAW serta sahabat terpaksa melepaskan Abu Jandal untuk menunjukkan tanda ikhlas dan jujur kaum Muslimin pada perjanjian yang sudah dipersetujui.

Beberapa hari kemudian, datang pula seorang lelaki yang baru masuk Islam iaitu Abu Basir bersama dua orang lain tetapi Nabi Muhammad SAW juga terpaksa menolak mereka.

Dalam perjalanan ke Makkah, seorang daripada mereka dibunuh oleh orang Quraisy. Lalu Abu Basir dan temannya yang tinggal, dibenar Nabi Muhammad SAW pergi ke satu tempat di pinggir Laut Merah untuk tinggal di sana kerana daerah itu tidak terbabit dengan Perjanjian Hudaibiah.

Tidak lama berselang, muncul kembali Abu Jandal yang dapat meloloskan diri dari tahanan orang Quraisy dan beliau membawa 70 orang Islam bersamanya.

Oleh sebab mereka tidak dibenar tinggal di Madinah, mereka pun bersatu dengan Abu Basir dan berazam menentang orang Quraisy dengan melakukan perang gerila terhadap rombongan dagang mereka yang sering melalui daerah pinggir Laut Merah itu dalam perjalanan ke Syria.

Akhirnya gerombolan mereka bertambah kuat dengan lebih 300 pejuang setiap masa menyerang dan mengganggu perjalanan kafilah dagang kaum Quraisy sehingga akhirnya kemakmuran kota Makkah terhenti dan beransur-ansur menjadi kota mati.

Penduduk Quraisy menjadi gelisah dan hidup mereka tambah terhimpit. Mereka tidak boleh berdagang keluar negeri kerana tidak lagi merasa selamat daripada serangan gerombolan Abu Jandal dan Abu Basir.

Kini mereka sedar bahawa Perjanjian Hudaibiah itu merugikan mereka. Orang yang menyerang mereka bukan dari Madinah dan Nabi SAW tidak boleh dibabitkan dalam perbuatan itu. Oleh itu, Nabi Muhammad SAW tidak berkuasa menghentikan serangan ke atas kafilah perdagangan Makkah.

Akhirnya, datanglah utusan bangsa Quraisy kepada Nabi SAW meminta supaya fasal dua dan tiga daripada Perjanjian Hudaibiah itu dihapuskan. Mereka juga meminta gerombolan Abu Jandal dan Abu Basir itu dipanggil balik ke Madinah.

Rasulullah SAW menerima baik cadangan itu dan pasukan pejuang pimpinan Abu Jandal dan Abu Basir disatukan dengan kekuatan tentera Muslimin di Madinah sehingga kaum Muslimin merasa lebih kuat dan selamat.

Walaupun fasal dua dan tiga dari perjanjian itu terbatal, kaum Muslimin masih boleh pergi menunaikan haji mulai tahun depan kerana keamanan masih berterusan selama 10 tahun.

Bagaimanapun, pembatalan dua fasal dalam perjanjian itu ditafsirkan kaum Quraisy sebagai kelemahan di pihak Muslimin. Mereka menyangka kaum Muslimin kini takut berperang kerana mungkin mereka merasa lemah dan kecewa oleh perjanjian itu.

Anggapan itu menimbulkan rasa berat di hati mereka sehingga sanggup merancang untuk melanggar perjanjian damai 10 tahun itu. Mereka menyiapkan diri untuk menyerang kaum Muslimin yang dijangka datang menunaikan haji ke Makkah tidak lama lagi.

Pengkhianatan mereka itu dilaporkan kepada Nabi Muhammad SAW dan kesan balasan tentulah dapat diduga. Ketika Baginda SAW menyiapkan kumpulan kaum Muslimin yang akan berangkat ke Makkah pada musim haji tahun berikutnya, Baginda memperlengkapkan mereka dengan senjata, bukan sekadar untuk perlindungan diri tetapi untuk peperangan yang dijangka berlaku.

Azam Nabi Muhammad SAW dan kaum Muslimin kali ini ialah sama ada mereka dibenar menunaikan haji atau akan ditentang oleh kaum Quraisy. Namun mereka akan pergi juga pada tahun itu. Secara kebetulan, kekuatan kaum Muslimin ketika itu sudah besar kerana ramai yang memeluk Islam.

Ini termasuk beberapa pembesar Quraisy seperti Abbas, bapa saudara Nabi Muhammad SAW yang selama ini memimpin pasukan Quraisy melawan Baginda dan Abu Sufian yang dianggap sebagai ketua besar kaum Quraisy Makkah sesudah kematian Abu Jahal.

Ketika rombongan besar kaum Muslimin hampir sampai ke Makkah, Nabi Muhammad SAW mengirim perutusan yang dituju kepada penduduk kota itu. Pengumuman itu dibuat berdasarkan keyakinan bahawa peperangan akan meletus dan dalam peperangan itu tentu ada jiwa yang terkorban.

Perutusan Nabi SAW itu adalah satu jaminan keselamatan bagi penduduk Makkah dalam pertempuran nanti. Pengumuman itu berbunyi: "Siapa saja yang masuk atau berlindung di rumah Abu Sufian di Makkah akan terlindung daripada serangan kaum Muslimin. Dan siapa yang tinggal di dalam rumah sendiri akan aman. Akan aman juga daripada sebarang bencana siapa yang berlindung dalam Masjidil Haram di sekitar Kaabah."

Nabi Muhammad SAW mempersilakan Abu Sufian sendiri menyampaikan pengumuman itu kepada penduduk Kota Makkah sebelum pasukan besar kaum Muslimin sampai ke sana. Lalu pergilah Abu Sufian bersama beberapa orang pilihannya ke Makkah.

Beliau menyampaikan pengumuman penting itu yang berbunyi: "Wahai penduduk Makkah! Seperti yang kamu tahu, aku sudah memeluk agama Islam. Muhammad akan tiba ke sini sebentar lagi dengan angkatan perang yang besar. Jika kamu masih berazam untuk mempertahankan bumi Makkah daripada kemasukan kaum Muslimin, tiada guna kamu menentang mereka sebab kamu tidak akan berupaya.

"Oleh itu, Muhammad memberi jaminan kepada kamu supaya aku sampaikan. Siapa yang masuk berlindung ke dalam rumahku akan terselamat daripada bencana; siapa yang tinggal dalam rumah sendiri atau berlindung di pekarangan Kaabah (dalam Masjidil Haram juga akan terselamat daripada serangan kaum Muslimin."

Penduduk Makkah yang merasa ketakutan menanti kedatangan tentera Muslimin itu terus merasa lega. Mereka berkumpul dalam Masjidil Haram atau di rumah Abu Sufian. Ramai enggan tinggal di rumah sendiri. Mereka yang enggan tunduk mengambil keputusan melarikan diri keluar Makkah.

Tidak lama kemudian, sampailah kumpulan besar kaum Muslimin yang bersenjata lengkap itu ke kota Makkah. Penentangan hebat yang dibincangkan Nabi Muhammad SAW tidak berlaku. Nabi memasuki Makkah dengan aman.

Seluruh Kota Makkah sunyi sepi dan orang yang kelihatan hanya berpusu-pusu di sekitar Masjidil Haram. Tidak ada seorang pun kelihatan di jalan-jalan kota itu yang mahu menentang kaum Muslimin walaupun pada mulanya mereka berazam untuk menentang habis-habisan.

Selepas Nabi Muhammad SAW dan kaum Muslimin tawaf serta masuk ke dalam Kaabah sambil membersihkan Kaabah daripada segala macam patung berhala yang mengotori kesuciannya selama ini, Baginda pun berdiri pada sebuah tiang masjid dan berkhutbah kepada orang ramai.

Antara isi kandungan khutbah Baginda SAW ialah: "Hai penduduk Kota Makkah. Tindakan apakah yang akan saya lakukan sekarang sesudah mencapai kemenangan atas nama Allah ini. Demikian pertanyaan yang tentu kamu tanyakan dalam hati kamu masing-masing. Tindakan saya sebenarnya lain tidak, hanya supaya kamu pulang ke rumah masing-masing, bebas daripada segala tuntutan dan pembalasan."

Dengan hati yang lega dan puas, penduduk Makkah bersorak menyatakan rasa gembira dan memuji sikap nabi yang tidak diduga mereka sebelum ini. Sejak saat itu berduyun-duyun orang Quraisy memeluk Islam, dari rakyat pada peringkat paling rendah hingga ke peringkat paling tinggi.

Ramailah panglima perang Quraisy yang dahulunya memusuhi Nabi SAW dan kaum Muslimin dengan tulus ikhlas menyerahkan jiwa raga mereka bagi mempertahankan Islam sebagai pahlawan Allah yang riwayat hidup mereka terukir dengan tinta emas dalam sejarah perkembangan Islam dari dulu hingga kini.

Ingat mati ukur persediaan bekalan hidup di akhirat

Ingat mati ukur persediaan bekalan hidup di akhirat

Oleh Wan Mohd Ruzlan Wan Omar

RASULULLAH berpesan orang paling cerdik ialah yang sering mengingati kematiannya.

Perbanyak amal untuk mudah hadapi maut, pastikan kehidupan lebih baik selepas itu

KEMATIAN adalah hal yang pasti dan semua manusia akan melaluinya apabila tiba masa. Mungkin kita pernah mengiringi jenazah ahli keluarga, sanak saudara atau rakan dan sudah tentu suasana hiba menyelubungi setiap insan yang menghantar jenazah ke tanah perkuburan.

Mereka yang mati berdepan dengan alam barzakh dan bagi yang hidup, tidak terlintas di sanubari untuk menginsafi diri suatu ketika nanti beginilah keadaan nyawa berpisah daripada jasad.

Sepatutnya saat menziarah jenazah dan mengiringi ke perkuburan membuka ruang keinsafan yang menjurus kepada bermuhasabah demi membetulkan segala dosa silam yang pernah kita lakukan.

Itulah saat paling murni untuk membayangkan apakah persediaan kita menanti saat itu tiba.

Alangkah indahnya jika kematian itu membuahkan keinsafan hakiki lalu menjernihkan lubuk hati setiap pengiring jenazah bahawa inilah hari hamba Allah tadi dan tidak tahu bila pula waktu yang dijanjikan untuk kita.

Saat itu sepatutnya meluaskan pandangan kita terhadap kehidupan yang dilalui apakah ia turut diperlengkapkan dengan perkara wajib dilaksanakan bagi memastikan perjumpaan dengan Allah yang menjadikan atau kehidupan dilalui sebelum ini tidak ada satu pun yang menjanjikan kebaikan untuk akhirat kerana jika itu keadaannya, tibalah masa memperbaiki kelemahan diri seterusnya merencana agenda serta tindakan supaya kita tidak datang ke alam satu lagi dengan tangan kosong.

Justeru, tanpa mengabaikan keperluan hidup di dunia ini, penekanan perlu diberikan kepada matlamat akhir iaitu mencapai kejayaan dan kebahagiaan di akhirat serta termasuk dalam golongan yang akan berbahagia dengan bekalan amalan dibawa.

Pintu taubat sentiasa terbuka dan sesungguhnya Allah Maha Pengampun dan Maha Mengasihani. Ambil tindakan awal dan mulakan dari sekarang untuk menghasilkan bekalan bagi kehidupan yang sejahtera di akhirat nanti.

Buangkan jauh hasutan yang melalaikan. Jangan fikir hanya kerana diri masih muda, tenaga masih kuat dan wajah belum berkedut, kita masih boleh melambatkan usaha menyediakan bekalan untuk akhirat.

Lihat di sekeliling kerana kita tidak perlu membuat statistik atau perangkaan umur kematian kerana setiap peringkat umur berdepan kematian, baik bayi dalam rahim yang baru dilahirkan, masih belum umur setahun, sudah remaja, dewasa serta yang semakin tua.

Semua tidak dapat lari kerana apabila tiba masanya, tiada siapa boleh menahan, melambatkan atau mempercepatkan. Itu sudah dijelaskan dan difahamkan, malah semua umat Islam yang beriman kepada Allah mengakui hakikatnya.

Oleh itu, beruntung mereka yang sentiasa mengingati kematian dan memastikan setiap saat kehidupan di bumi ini dilalui bagi memenuhi keperluan hidup di dunia dan akhirat.

Keseimbangan memainkan peranan penting tetapi tidak dinafikan agak sukar untuk menyeimbangkan diri memenuhi tanggungjawab di dunia apa lagi akhirat yang menjadi hentian abadi makhluk yang diciptakan Allah ini.

Kata Imam al-Ghazali: "Mengingati kematian itu menghasilkan kemanisan iman sekali gus menguatkan rasa bertuhan dan dekat kepada Allah."

Kelebihan mengingati mati juga akan melembutkan hati serta jiwa yang keras. Percayalah hati kita menjadi lembut apabila sentiasa ingat Allah dan mati.

Dikisahkan, ibu saudara Nabi SAW dan ibu kepada Saidina Zubair Ibnu 'Awwam iaitu Sayyidah Safiyyah binti Abdul Mutalib menceritakan: "Seorang perempuan bertemu Aisyah mengadu mengenai hatinya yang keras dan kusut. Aisyah berkata: Banyakkan mengingati mati, nanti akan lembut dan tenanglah hatimu itu.

"Perempuan itu mengamalkan pesanan Aisyah. Hasilnya, hati perempuan itu tenang dan kembali lembut. Kemudian dia berkunjung semula menemui Aisyah untuk mengucapkan terima kasih."

Demikianlah ceritanya bagaimana hati seseorang yang keras dan tidak tenang dapat dilembutkan dengan mengingati mati. Oleh itu, apabila menghadapi masalah yang menyusahkan hati, ingatlah mati semoga hati menjadi lembut dan bersedia meneruskan kehidupan mencari keredaan Allah.

Jangan jadikan kematian sesuatu yang menakutkan atau menggugat ketenangan jiwa sebaliknya, jadikan mati sebagai janji Allah dan kesenangan untuk mereka yang sentiasa melakukan persediaan menghadapi saat itu.

Jangan tanya bagaimana hendak menghadapi kematian sebaliknya sentiasa memperbanyakkan amalan yang akan memudahkan kita menghadapi saat itu selain memastikan satu kehidupan lebih baik selepas itu.

Sentiasalah mengingati mati dan melakukan persediaan menghadapinya kerana Rasulullah SAW menyatakan orang paling cerdik adalah yang paling banyak mengingati mati.